České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Janja Garnbret a La Dura Dura

Slovinská sportovní lezkyně Janja Garnbret, dnes mezi muži i ženami jeden z nejlepších sportovních lezců na světě, se připravuje na přelezení obtížné sportovní cesty La Dura Dura ve španělské Olianě.

Všichni máme na paměti rok 2013, kdy se tuto v této době nejobtížnější sportovní cestu, 9b+ (5,15c), podařilo zvládnout Adamu Ondrovi. To bylo 7. února 2013 – viz lidé&HORY č. 2/2013. Autor cesty, americký lezec Chris Sharma, který cestu postavil v roce 2009, tuto cestu přelezl až 23. března 2013 tj. po asi 5 týdnů Adamovi. Od této doby žádný jiný lezec cestu nezopakoval.

Janja Garnbret je v současnosti dominantní osobností v soutěžním lezení. Mezi světovým pohárem, mistrovstvím světa a olympijskými vítězstvími dává o sobě vědět mimořádnými výstupy na skále. Úspěšným opakováním cesty by se bezesporu zapsala do historických tabulek - byla by první ženou, která zvládla obtížnost 9b+.

Proč budeme Janje držet palce? Připomeňme, že na začátku listopadu 2021 přelezla v Olianě jako první žena cestu Fish Eye a o dva dny později American Hustle - obě cesty 8c onsight (lidé&HORY 6/2021). A začátkem března zvládla extrémně těžký boulder Bügeleisen (8b+) v rakouském údolí Maltatal.


Text: LJ
Foto: Janja Garnbret