České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

6/2021

V týdnu od 13. prosince 2021 je na adresy předplatitelů i do trafik a stánků rozesíláno šesté číslo letošního 20. ročníku lidé&HORY. Nosnými tématy 120 čísla časopisu, který je vydáván od roku 2002, jsou kromě povídání Radka Jaroše o jeho cestě za Korunou světa a čtenářsky zajímavého představení jedné z nejlepších světových slacklajnerek”, kterou je Kanaďanka Mia Noblet, především tipy na skialpové túry v oblastech Wilder Kaiser, Tennengebirge a Kitzbühelské Alpy. Tomuto na zimní aktivity zaměřenému číslu ale dominuji skialpové túry v údolích Ötztal a Passeiertal.  

TÉMA ČÍSLA: Ötztálské Alpy a Passeiertal na skialpech
Velký znalec obou uvedených oblastí, nadšený skialpinista a jeden z dlouholetých externích spolupracovníků časopisu lidé&HORY, Josef Essl z Innsbrucku, připravil pro české milovníky zimních túr rozsáhlý soubor nabídek různě obtížných skialpových túr v Ötztálských Alpách, největší východoalpské ledovcové oblasti, a v sousední jihotyrolské oblasti Passeiertal. Na 16 stranách jsou obě uvedené oblasti představeny nejen jako historicky a kulturně zajímavé regiony. Z některých významných středisek, mezi která patří např. Obergurgl, chaty Langtalereckhütte nebo Vernagthütte a celé údolí Passeiertal, jsou popsány atraktivní zimní túry a výstupy na lyžích pro začátečníky i pro kondičně zdatné skialpinisty. Celé téma na stranách 73 až 88 je postaveno na autorových krásných a velmi zdařilých fotografiích z vrcholových partií obou horských skupin.

Radek Jaroš: Jak se zrodil horolezec – 6. díl
V posledním dílu svého letošního povídání pro lidé&HORY představuje Radek Jaroš své alpinistické období po roce 2015. Po získání Koruny Himálaje se rozhodl, že dokončí výstupy na nejvyšší vrcholy všech kontinentů a získá i Korunu světa. Tento svůj cíl zakončil na podzim roku 2019 výstupem na Kilimandžáro. Poutavé vyprávění s mnoha fotografiemi najdete na stranách 11-17.

Slackline a Mia Noblet
Světově známá a velmi úspěšná česká “slacklajnérka” Anna Hanuš Kuchařová představuje ve svém rozsáhlém a poutavém vyprávění osobnost nejlepší současné světové lajnerky, kterou je Kanaďanka Mia Noblet. Mia je spoludržitelkou světového rekordu v délce přechodu – bez pádu zvládla dva kilometry dlouhý přechod na lajně zavěšené ve výšce několika stovek metrů. Článek přibližuje nejen slackline, ale hlavně proces postupného posouvání osobních hranic a překonávání vlastního strachu slaklajnérů při pohybu po dlouhé úzké lajně napjaté vysoko nad údolím. Zajímavé čtení s mnoha jedinečnými fotografiemi najdete na stranách 18-23.

DALŠÍ ZAJÍMAVÁ TÉMATA V ČÍSLE 6/2021
KOLEKTIVNÍ LAVINOVÁ “IMUNITA” – 2. díl: Praktické rady i pro skialpinisty – začátečníky
HORSKÁ SLUŽBA V ČESKÝCH ZEMÍCH – 2. díl: O začátcích horské služby u nás po 2. sv. válce
SKIALPOVÉ PŘECHODY PRO ZAČÁTEČNÍKY: Wilder Kaiser, Tennengebirge a Kitzbühelské Alpy
SVÉRÁZ SKOTSKÉHO LEDOLOVU: Jakuv Cejpek o zimním lezení ve Skotsku
LEZENÍ VE VYSOKÝCH TATRÁCH: Východná Žeruchová věž – klasické výstupy, 9. díl
ALPSKÉ ČTYŘTISÍCOVKY: Piz Bernina – 12. díl
TESTY A NOVINKY V OUTDOOROVÉM VYBAVENÍ: novinky všech předních českých firem
SOUTĚŽE: čtenářská tajenka, Poznej horu / skálu (na základě malby)
 

ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVĚTA ALPINISMU:
Nejaktuálnější zpravodajství ze světa alpinismu najdete na webu www.lideahory.cz a na www.alpenverein.cz

PŘEDPLATNÉ:  www.predplatne.lideahory.cz

Příjemnou četbu přeje

Ladislav Jirásko