České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ueli Steck v top formě před extrémním traverzem nad hranicí 8000 m

Letošní cíl švýcarské mašiny zní „Tour de force“. Pod tímto názvem se skrývá extrémní přechod Everest (8848 m)Lhotse (8516 m), který se dodnes (bez použití umělého kyslíku) nikomu nepodařil. Vše plánuje zvládnout ve dvojici s nepálským Tenji Sherpou. Ueli se rozhodl nic nepodcenit a podstoupil tvrdou přípravu přímo v Nepálu. V únoru běhal po kopcích společně s Davidem Göttlerem (D) a Hervé Barmassem (ITA), kteří mají také okázalý plán – prvovýstup v jižní stěně Shisha Pangmy. Ueli je s výsledky přípravy velmi spokojen: „Naběhal jsem tam poctivých 250 kilometrů s celkovým převýšením 15 000 metrů. V posledním týdnu jsem ještě udělal dalších 10 000 metrů. Nyní se věnuji hodně intervalovému tréninku v oblastech maximální tepové frekvence. Jednotky jsou kratší, ale o to intenzivnější. Jsem ve skvělé formě. Myslím, že jsem letos našel ten správný recept na přípravu, jaký budu praktikovat i v dalších letech.“


Tenji Sherpa a Ueli Steck na vrcholu šestitisícovky Island Peak

Ueli Steck se na pár týdnů vrátil do Švýcarska a 8. dubna vyrazí zpět do Nepálu, aby se pustil do svého projektu, kterým je velmi obtížný traverz mezi první a čtvrtou nejvyšší horou světa, jehož linie se pohybuje prakticky neustále nad hranicí 8000 metrů. Plán zní jasně: „Půjdu rovnou do BC, potom bych rád během jednoho dne vystoupil do C2 v 6400 metrech a zůstal zde pár nocí. Další aklimatizaci vidím ve výstupu do Jižního sedla, kde bych ve výšce okolo 8000 metrů strávil alespoň dvě noci. Také se tam podívám na západní rameno, abych omrknul podmínky. Pokud to podmínky dovolí, rád bych na Everest vystoupil Hornbeinovým kuloárem, sestoupil do Jižního sedla a poté vystoupil na Lhotse. Ale jsem realista a vím, že se musí sejít mnoho věcí, aby se mé vize naplnily. Hlavně musí být delší dobu pěkné a stabilní počasí. Takže až na hoře se dozvím, jaké budou naše možnosti.“


Ueli se začal prezentovat zajímavým logem

 

Zdroj: rozhovor S. Nestlera s U. Steckem pro DW