České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Úspěšný DACHSTEIN TRIPLE RACE s výraznou českou stopou!

V sobotu 6.7. proběhl v Rakousku pořádný horský triatlon. Původní termín 8. června musel být kvůli přívalům sněhu odložen, např. v okolí Simony Hütte ho bylo 400 cm, zimním maximem je 330 cm…Napodruhé už vše klaplo!

 

Ze Schladmingu, od parkoviště u lanovky na Planai stoupali závodníci k horní stanici lanovky na Dachstein. Na kole (19,6 km, převýšení 1237 m) , během (1,8 km, převýšení 400 m) a na skialpech (3,5 km, převýšení 800 m). Buď sólově, to pak musel každý závodník zdolat všechny tři úseky nebo ve tříčlenných štafetách.

Depo bylo připraveno u Türlwandhütte na parkovišti u lanovky. Zde se závodníci přestrojili z cyklistů na běžce a opravdoví horští triatleti museli přihodit na záda ještě batůžek s lyžemi a skialpovými skelety. Štafeta si jen bleskově předala řemínek s čipem a běžci pokračovali o 400 m výše, kde se těsně nad hranicí sněhu prováděla předávka skialpinistům. Ti museli zdolat s lyžemi na batohu i ferratu a svislý žebřík aby po ledovci upalovali k cíli.

Ryze dámská štafeta Dynafit Czech Girls (2:49:48) získala stříbrnou medaili. Gratulujeme trojici Lucie Vlášková (MTB), Ludmila Horká (běh) a Karolína Grohová (skialp). Jejich úspěch nebyl náhodný. Lucka jezdí už léta úspěšně bikové maratóny, Lída je v širším kádru dámské reprezentace v běhu na lyžích a Karolína hájila naše barvy na letošním MS v klasickém lyžování ve Val di Fiemme. Lídu Horkou možná znají příznivci lyžování jako dvojnásobnou vítězku světového finále neoficiálního mistrovství světa ve skicrossu na běžkách RedBull Nordic.

 


Druhá nejrychlejší ženská štafeta přijela z ČR - zleva Lucka, Lída a Karolína


Mužská amatérská štafeta Czech Dynafit Friends (Petr Hasala, Mikuláš Klang a Jan Gajdoš) obsadila krásné 9. místo (3:01:02).

Mezi jednotlivci vládl s naprostou převahou někdejší olympijský vítěz v běhu na lyžích, domácí Christian Hoffmann (2:16:06), který byl v cíli o více než minutu a půl rychleji než nejlepší štafeta. Navázal na svůj triumf v červnovém závodě Ötzi Marathon.

Mezi alpské borce se vklínil na úžasném 7. místě Radek Davídek z Trutnova (2:41:48). Z dalších Čechů se na startu objevili a závod dokončili Míla Rousek, Michal Němec a Václav Vančura.

Všem účastníkům patří uznání, zejména těm, kteří zvládli všechny tři úseky. Celá skialpinistická část probíhala v mlze a místy i za slabého deště.

Pořadatelé z Dynafitu se už těší na další, 4. ročník!

Kompletní výsledky závodu jsou ke zhlédnutí i stažení na webu:
http://www.dynafit.com/de/news/newsuebersicht/dachstein-triple-the-race-2013.html

Další fotografie:

 

Fotogalerii ze závodu najdete zde:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.682343458447379.1073741847.531310526884007&type=1
)

 

Připravil: M. Bulička