České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Jaan Roose překonal Messinskou úžinu na 3646 m dlouhé slackline

Slackline atlet a hollywoodský kaskadér Jaan Roose se zapsal do historie tím, že se stal prvním člověkem, který překonal Messinskou úžinu v Itálii na 3646 metrů dlouhém slackline. Roose dokončil přechod za téměř tři hodiny a překonal současný světový rekord na vzdálenost. Dosud nejdelší slikeline byl dlouhým 2710 metrů.
Není to oficiální světový rekord
Přechod začal Roose ve středu 10. července 2024 v 8:45 na pevnině ve městě Villa San Giovanni na věži Santa Trada. Santa Trada je 265 m vysoká věž, která patří mezi nejvyšší budovy v Itálii. Jediným spojovacím bodem pro něho byl 1,9 centimetru široký pás vyrobený z tkané látky. Na Torre Faro na Sicílii dorazil v 11:42. Asi 80 metrů před koncem Roose z lana spadl a tím nemůže být jeho přechod podle nových sportovních pravidel uznám za nový světový rekord. Pravidla vyžadují úplný přechod line bez pádů.
Sběratel rekordů na slackline
Jaan Roose, 32 let a rodák z Estonska, je trojnásobným mistrem světa ve slackline a jediným sportovcem, který předvedl dvojitý backflip na slackline. Vytvořil řadu světových rekordů, je držitelem i několika prvenství včetně přechodu nejdelší slackline v jediné budově v Kataru. Přechod Messinského průlivu však představoval jeho nejnáročnější výzvu.

Zdroj: lacrux.com