České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Petice Zachraňme společně chaty a horské chodníky v Alpách

Čím dál tím více lidí se v letni sezoně vydává na túry do hor, především v blízkých oblastech Alp je český nebo slovenský návštěvník častým návštěvníkem. Abyste mohli podniknout túru, která vás zajímá a od které očekáváte zážitky a nová poznání, potřebujete k tomu dobrý chodník v horách a chatu. Chatu, kde uděláte pauzu, odpočinete si a posilníte se, stejně tak potřebujete chatu pro přenocování. Všichni existenci těchto dvou významných momentů při túrách v horách považujeme za jakousi samozřejmost. V dnešní době ale pomalu nastává problém. Asociace alpských svazů a klubů v Rakousku (VAVÖ) vidí budoucnost chat a stezek trochu jinak – chodníky a chaty jsou dnes v jakémsi stavu ohrožení.
Připomeňme několik argumentů a skutečností. V létě 2021 se utrhl kus strmého svahu v údolí Oberbergtal ve Stubaiských Alpách v Tyrolsku. Hluk způsobený padajícími skalami a sutí ohlušil celé údolí. Naštěstí se nikomu nic nestalo. O rok později se v nedalekém údolí pod chatou Franz-Senn Hütte při vydatných bouřkách uvolnily skalní stěny a skalní laviny zasypaly přístupovou cestu na chatu. Na chatě ve výšce 2147 metrů uvízlo 120 lidí, kteří museli být evakuováni. Podobných příkladů, které se udály nejen v Rakousku i jinde v Alpách, by se dalo uvést více.

Budoucnost bez chat v Alpách a petice vyzývající k záchraně horských chat.
Mnoho chatařů nebo majitelů chat v jižním Německu, Rakousku nebo v Jižním Tyrolsku dokládá, že takovéto události navyšují náklady na provoz horských chat. Budoucnost v Alpách bez chat si ale nedokážou představit. Proto většina z nich vítá a podporují petici s názvem „Nouzové volání z Alp: Zachraňme společně chaty a horské cesty!“ Petici ke konci července podepsalo téměř 60 000 lidí. Asociace VAVÖ vyzývá (rakouskou) vládu, aby aktivovala a vytvořila nouzový balíček ve výši 95 milionů eur na záchranu chat a cest a aby se balíček stal součástí vládního programu. Aktivitu a petici Rakouského Alpenvereinu podporuje i Německý Alpenverein. Ernst Schick, víceprezident Německého Alpenvereinu, který má ca 1,5 milionů členů, je největším sportovním svazem v Evropě a v Alpách provozuje kolem 350 chat, stejně jako prezident Rakouského Alpenvereinu, Wolfgang Schnabl, výrazně největší sportovní svaz v Rakousku se 720 000 registrovanými členy, který vlastní okolo 250 horských chat společně potvrzují: „Máme dost příznivců, kteří nám dobrovolně pomáhají. Dobrovolná činnost v tomto okamžiku ale nestačí. Naše chaty a i chodníky v horách poskytují i nečlenům širokou infrastrukturu služeb, za kterou nic neúčtujeme. S rostoucími výdaji a finanční zátěží by nám pomůže i veřejný sektor. Proto se zrodila petice za záchranu horských chat a chodníků.“

Každý rok se zavírají tři až čtyři chaty
V Rakousku je nyní situace tak vážná, že se musí každý rok zavřít tři až čtyři chaty. Podle Asociace alpských svazů VAVÖ se v kritickém stavu nachází 250 chat a asi 50 000 kilometrů horských značených chodníků a cest. Vzhledem k vlivu změny klimatu a rostoucím počtem nebezpečným míst, kterými horské chodníky vedou, rostou i výdaje za jejich údržbu, obnovování, nové trasování a překládání. Často se jedná o přístupové chodníky na horské chaty. Časté jsou rovněž úvahy, zda všechny cesty v této podobě všude potřebujeme. Mnohé cesty budou nejspíše díky současné situaci v horách a klimatickým změnám zcela zrušeny. Podle vyjádření mnoha odborníků a specialistů, kteří jsou do petice směřující k záchraně chat a chodníků zapojeni, hrozí, že mnohé chaty či chatové lokality nebo i vysokohorské stezky a chodníky budou muset být zcela uzavřeny nebo zrušeny. Tento osud potkal již před mnoha léty i druhou nejstarší chatu ve Východních Alpách – chatu Hofmannshütte. Odtáváním a úbytkem ledovce Pasterze, ztrátou homogenity a pevnosti svahového podloží musela být v roce 2016 chata kompletně ztržena. Chata Hofmannshütte byl jeden z významných monumentů organizovaného alpinismu v Evropě.

Petice Zachraňme společně chaty a horské cesty a její podpis
Rakouská spolková vláda se k petici, která ji zároveň vyzývá, aby ochranu chat zakotvila ve vládním programu, zatím příliš aktivně nevyjádřila. Protože se jedná o budoucnost alpinismu, vyzývá Rakouský Alpenverein všechny své členy, a to i všechny zahraniční členy tj. členy ÖAV v Česku a na Slovensku, k podpoře této petice.

Petici podpoříte tím, že vyjádříte souhlas přihlášením na link https://notruf-aus-den-alpen.at/#petition .