České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zlatý cepín za rok 2021 – významné nebo inovativní výstup

Ocenění Zlatý cepín 2021 (Piolet d‘Or) byly v listopadu 2022 předány belgickému lezci Seanu Villanuevovi O’Driscoll za traverz v masivu Fitz Roy a gruzínské trojici za prvovýstup na Saraghrar. Zvláštní cenu poroty získal ještě ukrajinský výstup na Annapurnu III. 

O několik týdnů později zveřejnila hodnotící komise i reprezentativní seznam významných, inovativních výstupů ve většině horských oblastí světa, vylezených během roku 2021, alpským stylem a s minimálním vybavením. Mezi nimi byly i dva, které se podařily českým lezcům. Prvním z nich je prvovýstup západní stěnou Baruntse (Holeček a Groh) a druhým výstup na Kangchung Nup (Hák a Bánský). 


Cesta Brothers in arms na Cholatse. Foto Pierrick Fine

Z Nepálu byly do seznamu mimořádných výstupů zařazeny dva provovýstupy na nepálský vrchol Tengkangpoche. Zvláště výstup severovýchodním pilířem byl velmi hodnotný. Kvůli kontroverzím ohledně stylu britské dvojice Glenn a Livingstone však nakonec cena za tento počin udělena nebyla. Mezi elitu se dostali i Francouzi s výstupy na Chamlang a Cholatse. Španělská trojice v čele se známým Mikelem Zabalou získala čestné uznání za novou cestu na Dorje Lhakpa. 


Cesta Massive Attack na Tengkangpoche. Foto Tom Livingstone

Mezi inovativní výstupy byla zařazena i řada skvělých počinů na pákistánské vrcholy. Japonci Takuja Mitoro a Kazuja Hiraide byli oceněni za první, navíc zimní, výstup na vrchol Sami Sar. Polský extrémní lyžař Andrzej Bargiel zase za zdolání Yawash Sar II, z jejíhož vrcholu potom sjel na lyžích. Britský tým se do širšího výběru dostal za novou cestu na vrchol Kapura Central, polský zase za prvovýstup na Gunje Sar. Mezi zmíněné výstupy se dostalo i několik ruských expedic v Číně a Kyrgyzstánu.    


Nová cest a sjezd na Yawash Sar II. Foto Anita Parys

Ze Severní Ameriky se na seznam dostalo několik výstupů v Grónsku a na Aljašce, z toho dva na Denali a jeden na Mount Huntington. Z Jižní Ameriky byly mezi významné zařazeny výstupy na vrcholy Illampu v Bolíviii nebo Hualcan v Peru. Z Evropy komise vyjmenovala několik výstupů ve francouzských, italských a švýcarských Alpách. Po jednom výstupu potom náleží Antarktidě a Novému Zélandu. 


Nová cesta na Mount Huntington. Foto Mark Westman

Text: VŠ
Zdroj: pioletsdor.net