České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zimní výstup na K2 – další informace

I v období celosvětové vlády čínského virusu a výrazně omezeného cestování se někteří alpinisté z různých končin světa rozhodli uskutečnit své projekty. Již v prosinci loňského roku 2020 vyhlásilo několik jednotlivců i expedic za svůj cíl druhý nejvyšší vrchol světa K2. Byla to jediná osmitisícovka, na které v zimním období dosud nestál člověk. Na K2 zamířily čtyři expedice, jejichž účastníky byli horolezci ze všech koutů světa. Zimní výstup na obávanou K2 byla opravdu velká výzva.


K2 - důstojná dáma, foto Radek Jaroš


Za svůj cíl si zimní K2 zvolila polská alpinistka Magdalena Gorzkowska, nejmladší polská žena, která vystoupila na Everest – to bylo v roce 2018. Původně atletka, která běhala 400 metrové tratě, byla účastnicí olympijských her a na tuto trať mistryně Evropy. V roce 2019 vystoupila na Makalu a Manaslu. V Polsku se k ní nikdo nepřidal a tak na zimní K2 vyrazila sama, členy jejího týmu byli 3 šerpové.

Zkušený islandský horolezec John Snorri si pro zimní výstup na K2 domluvil docela významné partnery. Členy jeho týmu se stal jeden z předních pakistánských himálajských horolezců Muhammad Ali Sadrapa a také Aliho syn Sajid. Ali Sadrapa se zúčastnil prvního zimního výstupu na Nanga Parbat - na jeho vrcholu stál v roce 2016 spolu se Simonem Moro (IT) a Alexem Txikonem (ESP).


John Snorri


Svůj malý tým přivedla pod zimní K2 i zkušená severoitalská horolezkyně Tamara Lunger, která již na K2 vystoupila při úspěšném letním pokusu v roce 2014. Jejím týmovým partnerem se stal rumunský himálajista Alex Gavan, se kterým se potkala v roce 2014 právě pod K2.


Tamara Lunger pod K2 (foto z letní expedice 2014)


Úmysl poslat velkou expedici pro zimní výstup na K2 ohlásili již v listopadu 2020 Nepálci. Expedice Seven Summit Treks měla čítat okolo 50 horolezců, mnoho z nich mělo již několik úspěšných výstupů na osmitisícové vrcholy. Mezi takové patřili např. Nirmal Purja (v roce 2019 zvládl za velmi silné podpory rozsáhlého týmu během šesti měsíců a šesti dnů výstup na všech 14 osmitisícovek), Mingma David Sherpa, Mingma Gyalje Sherpa a další. Součástí expedice bylo několik týmů nejen nepálských horolezců. Jeden malý tým, který byl součástí této expedice, tvořili zkušení himálajisté Katalánec Sergi Mingote a chilský horolezec Juan Pablo Mohr. Leaderem expedice byl zkušený nepálský leader Chhang Dawa Sherpa.


Text: LJ
Zdroj: planetmountain.com