České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zimní expedice v Himaláji a Karakorámu

Italský horolezec a horský vůdce Simone Moro společně se španělským horolezcem Alexem Txikonem oznámili, že spojí své síly a pokusí se o zimní výstup na nepálskou Manaslu (8163 m). Oba horolezci, které italská média nazývají „The Lodrs of Winter“, mají bohaté zkušenosti se zimními expedicemi.

Simone Moro je rekordmanem v počtu zimních prvovýstupů na osmitisícovky (celkem čtyři). Společně s Alexem Txikonem uskutečnili v roce 2016 zimní prvovýstup na Nanga Parbat (8125 m).

Simone Moro doufá, že bude mít více štěstí, než při svých předchozích pokusech o zimní výstup na Manaslu, kdy mu výstup znemožnilo velké množství sněhu a masivní laviny.


Nebezpečné podmínky přinutily Simone Moro k návratu a ukončení zimní expedice na Manaslu před dvěma roky. Foto: Simone Moro


Alex Txikon a Simone Moro. Foto: Alex Txikon

 

Mimořádně velké množství horolezců se v letošní zimní sezoně pokusí vystoupit na druhou nejvyšší horu K2 (8611 m), která na svůj zimní prvovýstup dosud čeká.

O výstup se mimo komerční expedici čítající min. 45 horolezců pokusí i známý nepálský horolezec Nirmal „Nims“ Purja, který v roce 2019 v rekordním čase 6 měsíců a 6 dnů zdolal všech 14 osmitisícovek (za použití kyslíku a velkého podpůrného týmu). Nirmal má pod K2 také svůj tým šerpů.

O zimní prvovýstup se pokusí také islandský horolezec John Snorri, který má za sebou mj. několik pokusů o zimní K2. Společně s ním se o K2 pokusí také nejúspěšnější pákistánský horolezec Muhammad Ali Sadpara (byl účastníkem expedice, které je jako první povedlo vystoupit v zimě na Nanga Parbat, vystoupil také na několik osmitisícovek) se svým synem Sajidem.


Majestátní K2, Foto: Nirmal Purja


Nirmal „Nims“ Purja, Foto: Nirmal Purja

 

 

Všem přejeme úspěšnou expedici a bezpečný návrat!

 

Text: OJ
Zdroj: explorersweb.com, alpin.de