České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zimní prvovýstup na Broad Peak, během kterého zemřeli 2 horolezci, čelí kritice z řad odborníků

Na polském horolezeckém webu wspinanie.pl vyšel zajímavý článek "Broad Peak - chyby při plánování a při vlastním výstupu" týkající se úspěchu a současně tragédie polské zimní výpravy na Broad Peak.  Jak známo – začátkem letošního března vylezli čtyři polští horolezci Maciej Berbeka, Adam Bielecki, Artur Malek a Tomasz Kowalski na nejvyšší bod Broad Peaku, ale dolů do základního tábora se vrátili pouze dva. Maciej Berbeka a Tomasz Kowalski zůstali navždy vysoko na této hoře. Na rozdíl od Bieleckého dokázal jeho kolega z vrcholového výstupu Malek čekat v posledním výškovém táboře (7600 m) celou noc a další den, zda někdo nesestoupí. Rovněž pákistánský výškový nosič Karim Hayatt dokázal dolézt až do tohoto posledního výškového tábora č. 4 (přitom při výstupu vrcholového družstva lezl spolu s nimi do tohoto tábora, pak sestoupil do dvojky a vzápětí když Berbeka a Kowalski se nehlásili, tak se dokázal do čtyřky vrátit!!!). Ale Bielecki bez jakýchkoliv ohledů sestupoval a sestupoval...

Ačkoliv vedoucím výpravy byla ikona polského horolezectví Krzysztow Wielicki, tak v Polsku byla hned v dubnu ustavena komise horolezců pro analýzu sledu událostí a zjištění případných chyb. V pětičlenném odborném týmu byli takové postavy polského i světového himálaismu jako Anna Czerwinská a Piotr Pustelnik. Po několika měsících analyzování dostupných informací z vysílaček, výslechů účastníků apod. byla v srpnu komisí přijata závěrečná zpráva. Vedoucí výpravy Wielicki byl ve zprávě např. kritizován za to, že pro finální výstup neurčil vedoucího.

Těžce kritizován byl již zmíněný Adam Bielecki, který dosáhl vrcholu jako první z celé čtyřky, ale bez ohledu na ostatní sestoupil do základního tábora. Bielecki je přitom objev a hvězda polského horolezectví - v zimní sezóně 2011/12 vylezl na Gasherbrum I, v létě 2012 na K2.

Hodně si členové komise a polská horolezecká veřejnost slibovali od letošní letní pátrací výpravy na Broad Peak, kterou vedl bratr nezvěstného Berbeky, Jacek. Na hřebenu poblíž předvrcholu Rocky Summit bylo nalezeno tělo Kowalského (bohužel bez kamery), které bylo poté pochováno do míst, kudy se na vrchol neleze, kdežto tělo Macieje Berbeky nalezeno nebylo (stejně jako pozůstatky Zuzky Hofmannové...).
Jak napsal P. Pustelnik na uvedeném webu: "Členové komise si dali závazek vše vyšetřit a nezamést pod divan."

Článek připravil spolupracovník časopisu lidé&HORY, Zdeněk Strnadel, který mapuje historii československých a českých himálajských expedic (viz také jeho seriál „Československé a české himalájské expedice“ ročníky 2007-2008).