České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ženská jízda na norském ostrově Senja

Alpinistky Freja Shannon a Fay Manners se v březnu letošního roku domluvily a vyrazily za dobrodružstvím do Norska. Jejich cílem se stal druhý největší norský ostrov Senja, který má rozlohu 1586 kilometrů čtverečních. Leží na severu Norska za polárním kruhem nedaleko od města Tromsø, které je hlavním městem nejsevernějšího norského kraje Troms a Finnmark. 


V severní stěně. Foto Fay Manners

Ostrov Senja nabízí mnoho zajímavých lezeckých terénů a dokonce je zde i jeden vrchol vyšší než 1000 metrů. Jde o vrchol Breidtind (1001 m). Manners a Shannon si ale vybraly 885 metrů vysokou horu Grytetippen, která se nachází na severovýchodním cípu ostrova. Vrchol Grytetippen je známý díky své jižní stěně, která bývá poměrně častým cílem skialpinistů. 


Ve žlabu. Foto Freja Shannon

Lezkyně ale chtěly zkusit něco nového a proto se vydaly na východní stranu masivu. Brzy ale zjistily, že zde nejsou pro lezení zdaleka vyhovující podmínky a navíc ani neměly štěstí na počasí. Rozhodly se proto přesunout na severní stěnu. Ani tak nebyla situace zcela příznivá. Teploty padaly až k minus dvaceti stupňům Celsia a musely také dosti složitě hledat nejsnazší cestu.


Pohled dolů. Foto Freja Shannon

Nakonec se ale vše podařilo na výbornou. Výsledkem je nová cesta nazvaná How not to, což by se dalo do češtiny přeložit jako Jak to nedělat. Jméno bylo vybráno právě kvůli předchozím obtížím na východní straně masivu. Vylezená linie má délku 250 metrů a dosahuje obtížnosti M5.


Nová cesta. Foto Freja Shannon

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com