České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zajištěné cesty - první metodická brožura Alpenvereinu v češtině


Jednou z vyhledávaných alpinistických disciplín jsou zajištěné cesty. I u nás trvá v posledních letech velký zájem o tento druh pohybu po skalách nebo po horách. Na skalách v mnoha oblastech Česka vyrůstají feráty jako houby po dešti.

Jsou feráty lezecký sport nebo je to spíše jeden druh turistiky v horách? Nebo se jedná o samostatnou alpinistickou disciplínu? Pro lezení hovoří exponovanost, využití síly paží a jistící pomůcky. Pro turistiku hovoří cílová skupina uživatelů - feráty jsou určeny především těm, kteří se nevěnují volnému lezení v lanových družstvech a ani nehledají své štěstí v lezeckých halách, lezeckých parcích nebo na boulderových skalkách. Zajištěné cesty jsou vhodné pro ty, které přitahuje kouzlo vertikál a kteří při této zábavě v horách využívají bezpečí a pohodlí ocelového lana. I na zajištěných cestách platí, že lano – dokonce i ocelové – není samo o sobě zárukou bezpečnosti.
Počet ferátistů, mužů i žen, stejně jako aktivních rodin s malými nebo odrostlými dětmi, kteří se na feráty vydávají, roste nejen u nás, ale i v našem sousedství. V Rakousku, Slovinsku nebo v Dolomitech každoročně vznikají nové a nové zajištěné cesty, nové feráty v různých skalních oblastech vznikají i u nás doma. Tento trend se bohužel odráží i ve statistikách nehod. Nejčastějšími příčinami záchranných akcí je neznalost pohybu po těchto cestách, špatné vedení lezeckého družstva nebo nesprávná komunikace, pád nebo přecenění vlastních schopností a zcela jistě i nedostatečné povědomí o rizicích.
Česká verze bookletu Zajištěné cesty je profesionálním překladem originálu metodické příručky Klettersteig, který vydává rakouský Alpenverein v rámci edice SicherAmBerg/BezpečněNaHorách. Metodické příručky zpracovává tým profesionálních pracovníků Alpenvereinu i ostatních horských svazů v Alpách s vědomím, že provozovat tyto horské sporty znamená definovat současně i všechna rizika a nebezpečí, která při těchto sportech vznikají. Prevence a snaha o snižování počtu nehod při provozování sportů v horách je jednou z významných programových náplní komplexní činnosti alpských svazů.
Česká verze knihy bude představena na MFA PRAHA 2024 a následně ještě před Vánoci uvedena na náš knižní trh. Booklet Zajištěné cesty má formát 21,0x14,8 cm a na 128 stranách jsou komplexně představeny všechny informace pro bezpečný pohyb po zajištěných cestách. Uvedené informace a metodické pokyny jsou platné pro české feráty i pro feráty v alpských zemích.

Prodejní cena publikace bude 290 Kč.
Členové jakékoliv sekce ÖAV nebo DAV či AVS, kteří si knihu koupí v centrále Alpenvereinu v Praze 5 nebo objednají přes shop.alpy.cz získají knihu za 240 Kč.
Členové klubu Alpenverein Austria – Ortsgruppe Prag získají knihu v centrále Alpenvereinu v Praze 5 s vyšším zvýhodněním.