České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Videozáznam napadení U. Stecka, S. Moro a J. Griffitha na Mt. Everestu

Oudsidetelevision zveřejnila video z napadení Ueli Stecka, Simone Mora a Jonathana Griffitha nepálskými Šerpy v C2 na Mt. Everestu. Video potvrzuje brutálnost útoku a také klíčovou úlohu americké horolezkyně a profesionální horské vůdkyně z Idaho Melissy Arnotové. Ta dokázala postupně izolovat trojici horolezců ve stanu a jak je Ueli Steck přesvědčen „zachránit jim život“.

 

 

VIDEO (3:54)

 

Více informací o pozadí brutálního útoku:

 

Incident rozdmýchala událost pod třetím postupovým táborem ve stěně Lhoce (8516 metrů), kterou se při výstupu klasickou britskou cestou z roku 1953 postupuje do Jižního sedla, jež odděluje oba osmitisícové velikány. Trojice ostřílených evropských horolezců postupovala nenavázána na lano ke svému stanu ve výšce 7200 metrů v těsné blízkosti sedmnáctičlenné skupiny Šerpů, kteří fixovali lana pro své klienty.

 

„Byli jsme požádáni, abychom jejich lana nepoužívali. Proto jsme zvolili postup asi padesát metrů od Šerpů. Když jsme ale dosáhli výšky našeho stanu, museli jsme k němu traverzovat a cestou překročit natažená lana Šerpů. V momentě, kdy lana překračoval Ueli Steck, vedoucí Šerpa začal seshora křičet a házet na nás kusy ledu. Poté k nám slanil a stále nás verbálně napadal. Navíc nás obvinil, že jsme hodili led a zranili jednoho jeho kolegu.Ueli se pokusil uklidnit situaci nabídkou pomoci při dofixování zbývající části trasy, k ničemu to ale nevedlo. Zuřící Šerpa odvelel celou skupinu do C2 a Steck poté stejně natáhl zbývající lana,“ napsali členové expedice NO2 v prohlášení k incidentu.

 

Tím však celá příhoda zdaleka neskončila. Evropané navečer sestoupili rovněž do druhého tábora, kde je bezprostředně po příchodu napadla velká skupina Šerpů. Podle prohlášení Šerpové horolezce bili pěstmi, kopali je a házeli po nich kameny. Trojici alpinistů se nakonec podařilo vyváznout pouze s tržnými ranami a modřinami a sestoupit do BC. Znamenalo to konec jejich expedice.

 

Zdroj: lidé&HORY, Oudsidetelevision