České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Velmi zajímavé informace o horských chatách v Alpách

V loňském roce 2012 uběhlo 150 let od založení Rakouského horského svazu OEAV – po DAV (Německý Alpenverein) druhého největšího horského svazu na světě. Určitě zajímavé budou i informace a údaje o horských chatách, které jsou ve správě OEAV, DAV a AVS (Alpenverein Südtirol), tedy třech největších horských svazů v oblasti Alp.

Rekordní údaje

Počet lůžek – na chatách je k dispozici 33 600 lůžek, DAV, OEAV a AVS registrují na svých chatách 1 200 000 přenocování za rok. Přenocování na chatách zaznamenává v posledních letech výrazný nárůst. Nejmenší chata Rojacherhütte v Národním parku Hohe Tauern má jen 9 lůžek, největší chata Rappenseehütte v Allgäuských Alpách má 304 lůžek, nejvýše položená chata – 3277 m, Brandenburgerhaus v Ötztálských Alpách, nejníže položená chata – 101 m, Hohensteinhütte v oblasti Weserbergland.

 

Kolik co stojí a výdaje

Za maximálně 8 € smí chatař nabízet jídlo pro členy AV, tzv. „Bergsteigeressen“, z této částky odevzdává 12 % sekci. Stejnou částku odevzdává chatař sekci z obratu za pití a jídlo – ostatní zůstává chataři. Z částek, které mu zůstávají, musí ale platit personál na chatě, nákup jídla a pití a jejich transport.

Člen AV platí za jednu noc na společné ubytovně (Matrazenlager) 12 €, nečlenové AV platí minimálně o 10 € více. Z těchto částek zůstávají chataři 2 € na praní nebo čištění, jinak vše odevzdává sekci. Sekce provádí za peníze získané z ubytování údržbu a opravu chat. Za tímto účelem je využito také 4 až 8 € z členských příspěvků. Jen 10 % chat na sebe vydělá – ostatní chaty musí finančně zajišťovat sekce.

 

Doprava

Cenu 30 € platí chatař za minutu letu helikoptéry při zásobování chaty, helikoptéra může nést maximálně 700 kg zboží. Toto množství zboží vystačí obvykle na 3 až 4 týdny.

Za sezónu se na chatě spotřebuje – obvykle 5 až 15 tun potravin a 1 až 5 tun na vytápění chaty (dřevo, uhlí, benzin…). Celkem 8000 € až 14000 € zaplatí chatař (podle dostupnosti chaty) za dopravu a zásobování chaty za jeden rok.

 

Kategorie horských chat

Ve správě DAV, OEAV a AVS je celkem 588 chat, z toho 381 chat je spravováno chatařem. Chaty se dělí do 3 kategorií. Do kategorie I patří všechny chaty ve vysokohorských polohách, ke kterým trvá přístup od nejbližšího parkoviště nebo od nejbližší horní stanice lanovky nejméně 1 hodinu. Do kategorie II jsou zahrnuty chaty ve velmi navštěvovaných horských oblastech, které jsou celoročně otevřeny a jsou vhodné k dlouhodobějším prázdninovým pobytům. Horské chaty přístupné autem nebo lanovkou, které jsou využívány spíše k jednodenním výletům a výstupům než k přenocování, jsou zahrnuty do kategorie III.

 

Zdroj: www.alpenverein.cz