České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Vedrinesův přechod ve francouzských Alpách

Benjamin Vedrines se zapsal do povědomí lezecké veřejnosti několika skvělými počiny z nedávné minulosti. V roce 2021 společně s Charlesem Duboulozem vylezli novou cestu v severní stěně 7319 metrů vysokého Chamlangu. V roce 2022 potom vystoupil za sedm hodin ze základního tábora na vrchol 8051 metrů vysokého Broad Peaku.


Vedrines během traverzu. Foto Benjamin Vedrines

Nyní si vybral další náročný cíl v domácím prostředí. Vyrazil do pohoří Kottické Alpy, kde je nejvyšším bodem Monte Viso (3841 m), přesněji do masivu Queyras ležícího na hranici Francie a Itálie. Začátkem ledna se rozhodl překonat hřeben tohoto masivu na lyžích. Musel ale počkat na vhodné povětrnostní podmínky.


Vedrines během traverzu. Foto Benjamin Vedrines

6. ledna, kdy se počasí zlepšilo, opustil horskou chatu Vars. Dvanáct hodin nepřetržitě lyžoval nebo chodil. Poté krátce odpočíval na chatě Rifugio Willy Jervis. Po krátkém odpočinku za úplňku vyrazil dále a zvládl přitom některé náročnější výstupy, na které se dle svých slov musel velmi soustředit, neboť již měl v nohou přes 6 000 výškových metrů. Protože měl ale dobrý čas, přidal oproti původnímu plánu i některé výstupy navíc. Jeden z nich byl vrchol Grand Gliaza, který se výškou 3293 metry stal nejvyšším bodem jeho zimního přechodu. 


Pohled na Monte Viso, nejvyšší horu této části Alp. Foto Benjamin Vedrines   

Zastavil se až v místě, kde nebyl sníh. Alpy jsou totiž letos prozatím neobvykle teplé a ve většině horských skupin se nenachází příliš sněhu. Do údolí pokračoval pěšky a přechod dokončil 7. ledna. Celou trasu zvládl za dva dny a překonal přitom 138 kilometrů a převýšení 12330 metrů. Po dokončení přechodu prohlásil, že to byla největší výzva od jeho rekordně rychlého výstupu na Broad Peak. 


Trasa přechodu. Foto Benjamin Vedrines

Text: VŠ
Zdroj: Explorersweb.com