České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

V Pákistánu se rozběhla horolezecká sezóna – pod karakoramské osmitisícovky míří několik expedic

Po velmi dramatické a nabité zimní sezóně se do Karakoramu vrátilo léto a s ním i celá řada expedic:

K2 (8611)

 

Po loňské veleúspěšné sezóně, kdy se na vrchol dostalo přes 20 lidí (mezi nimi i Čech Pavel Bém a SlovákPeter Hámor), bude letos v příznivé počasí doufat i expedice Tochige K2 Expedition 2013 složená z osmi japonských horolezců různých generací. Dalším týmem mířící na druhou nejvyšší horu je Lela’s International K2 Expedition 2013 složený ze zkušených alpinistů ze Španělska, Mexika, Litvy a Kanady. Ti se hodlají pokusit i o vrcholy obou Gasherbrumů. Naopak kombinace K2 s Broad Peakem je cílem zelándsko-nepálské expedice.

 

Nanga Parbat (8126 m)

 


Výstupová trasa v Diamírské stěně - tzv. Kinshoferova cesta, zdroj www.marekholecek.cz

Na „horu zabijáka“ v západní části Karakoramu se chystá celá řada expedic. Silným týmem bude trojice lokálních horolezců Karim Hayyat, Naseer Uddin a Sher Khan, kteří se v zimě podíleli na záchranných akcích. Všichni tři již zásobili BC a dokonce už postavili i C1. Nikdo z nich na vrcholu osmitisícovky ještě nestál, svou premiéru by si rádi odbyli po výstupu Kinshoferovou cestou. Třicetiletá Polka Aleksandra Dzik přivede na Nanga Parbat armádu devatenácti horolezců. Skupina je již na cestě pod horu. Z Polska na Nanga Parbat odletěla 5. 6. ještě trojice horolezců Bogus Magrel, Wlodek Kierus a Adam Stadnik, která má v plánu rovněž Kinshofera. Také známý turecký sběratel osmitisícových vrcholů Tunc Findik míří na „Nangu“ v doprovodu dalších čtyř spolulezců: Mingma Sherpa, Alex Gavan, Fabrice Imparato a Azim Gheichisaz.

 

Broad Peak (8051 m)

Právě sem bude mířit asi nejdojemnější a patrně nejsledovanější expedice. Jacek Berbeka, bratr v zimě tragicky zesnulého Macieje Berbeky, který se s Tomaszem Kowalskim nevrátil z vrcholu, organizuje expedici, jejímž cílem je nalezení těl obou horolezců, transport do BC a jejich důstojné pohřbení. Dalšími členy expedice jsou Jacek Jawien, Jacek Hugo-Bader a Krzysztof Tarasiewicz. Na Broad Peak se dále chystají týmy z Rakouska, Německa a USA.

 

Gasherbrum I (8080 m) a Gasherbrum II (8034 m)

 

V roce 2009 chybělo Márovi se Zdendou málo - letos se na ně na GI snad usměje štěstí!

Na „Gashe“ se chystá celá řada týmů – mezi nimi také úspěšní prvovýstupci z Talungu Marek Holeček a Zdeněk Hrubý, kteří se pokusí dolézt rozdělaný projekt na GI. Oba vrcholy chce zdolat i silná polská dvojice Polish Artur Hajzer a Marcin Kaczkan – cílem je výstup pokud možno stylem blížícím se alpskému po obou normálních cestách. Na GI i GII vyráží na konci června i mezinárodní expedice pod vedením holandského alpinisty Arnolda Costera – její další členové jsou z Belgie, Irska a USA. Také Novozélanďan Chris Burke a německá expedice má povolení na oba vrcholy. Pouze na GII se chystají hned tři týmy ze Švýcarska. Mexický pár Badia a Mauricio Lopez Bonilla se pokusí o kombinaci GI a Broad Peaku. Badia usiluje o zlezení všech 14 osmitisícovek.

 

Zdroj: www.explorersweb.com