České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Výzva pro rakouský dream team zní: Masherbrum, pro aklimatizaci poslouží Broad Peak

Rakouské trio, které se právě balí na extrémně náročnou expedici, těží ze své komplexnosti a v dnešní době patři k jedněm z nejprogresivnějších týmů soudobého alpinismu. Zatímco David Lama je elitní lezec, Peter Ortner odmala vyrůstal v nejtěžších mixových cestách a na ledech a Hans Jörg Auer je rozený univerzál. Kdo vyvede jakou délku, tak spočívá především v jejím charakteru. Lezci mají společně zlezeno mnoho obtížných výstupů, trénovali i v zimě, kdy se jim podařil první zimní přelez legendární cesty Schiefer Riss na Sagwandspitze (3227 m) v Zillertalu.


Zleva: Peter Ortner, David Lama a Hansjör Auer na vrcholu Sagwandspitze (3227 m)

 

Nyní ale před nimi nestojí pouze třítisícovka, ale rovnou impozatní třítisícová severovýchodní stěna Masherbrumu (7821 m). Pokud by se jim povedlo stěnou prostoupit, zapsali by se do historie alpinismu coby pokořitelé jedné z největších horolezeckých výzev – více David Lama: „Zatím se o tuto stěnu nepokusilo moc týmů (pozn. Rusové a Američan Steve House), protože většina z lidí, kteří s ní přišly do kontaktu, tvrdí, že průstup patrně není možný.“



Uprostřed Masherbrum (7821 m), foto Stefan Nestler

Poprvé na vrchol Masherbrumu (původně označovaném "K1") vystoupila americko-pákistánská expedice v červnu 1960. Dvojici George Bell a Willi Unsoeld se výstup podařil přes jižní hřeben.  Až za dlouhých 21 let se podařilo stanout na vrcholu trojici Poláků, bohužel sestup s nouzovým bivakem na jihozápadním hřebenu přežil pouze jeden z nich - Andrzej Heinrich. V roce 1985 byl vrchol zdolán poprvé ze severu. Zasloužili se o to Japonci, o den po nich byli úspěšní i Rakušané.


...třídění materiálu před expedicí

Peter Ortner, David Lama a Hansjör Auer mají před sebou pořádné sousto. Jelikož se chtějí co možná nejlépe aklimatizovat, rozhodli se nejprve pro výstup po normální cestě na osmitisícový Broad Peak (8051 m). Poté nastoupí do strmé a objektivně nebezpečné severovýchodní stěny Masherbrumu. Informace z této „Mission Possible“ vám budeme samozřejmě pravidelně přinášet. Držíme palce!

 

Zdroj: www.alpin.de