České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Urubko vyrovnává Oiarzabalův rekord

Denisi Urubkovi se letos velmi daří. V červnu dokázali s manželkou Marií Cardell jako první v historii vystoupit na dosud nepojmenovaný vrchol vysoký téměř 6000 metrů. Původně měl v plánu s manželkou zkoušet i další výstupy, to však zdravotní stav Marie, která má poměrně čerstvě po operaci kolene, neumožnil. Urubko proto odložil jeden ze svých letošních cílů, vytvořit novou cestu na osmitisícovku společně s ženskou spolulezkyní. 


Urubko ve třetím výškovém táboře Broad Peaku. Foto Denis Urubko

Zaměřil se tedy na další své projekty, ke kterým patří počet výstupů na osmitisícovky mezi horolezci, kteří drží Korunu Himáláje. Nejvyšší množství výstupů dosud uskutečnil baskický horolezec Juanito Oiarzabal – ten stál na osmitisícových vrcholech 25 krát. Před letošní sezonou dosáhl Urubko vrcholu vyššího než 8000 metrů dvaadvacetkrát. Proto se rozhodl zůstat v Pákistánu delší dobu a pokusil se Oiarzabalův počet vyrovnat. 


Na vrcholu Gašerbrumu II. Foto Denis Urubko

A podařilo se. 19. července vystoupil potřetí na vrchol 8051 metrů vysokého Broad Peaku. O čtyři dny později zvládl také 8034 metrů vysoký Gašerbrum II. A celou sérii úspěšných výstupů zakončil v den svých narozenin 29. července, kdy podruhé zvládl obávanou a náročnou K2 (8611 m). Stal se tak jedním z mála horolezců, kteří dokázali dvakrát vystoupit na vrchol druhé nejvyšší hory světa bez kyslíkového přístroje. Současně tím vyrovnal 11 let starý Oiarzabalův výkon. Původně chtěl ještě v létě rekord překonat, nakonec však kvůli zhoršujícímu se počasí na Broad Peaku vše přesunout na příští rok. 


Na vrcholu Gašerbrumu II. Foto Denis Urubko

Důležité je také připomenout, že Urubkovy výstupy mají vysokou sportovní hodnotu. Dvě osmitisícovky, Makalu a Gašerbrum II, zdolal jako první v zimě. Na Broad Peak, Manáslu, Čo Oju, Lhotse a Gašerbrum II vytvořil nové cesty. Navíc všechny úspěšné výstupy na osmitisícovky absolvoval bez použití umělého kyslíku. V příštím roce se tak možná dočkáme zajímavých věcí. Kromě útoku na rekord má Urubko v plánu pokus o vytvoření další nové cesty na některou z osmitisícovek. 

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com