České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Urubko a Bolotov se letos pokusí o průlomový výkon na Mt. Everestu

Na Mt. Everest (8848 m) se letos chystá několik lezeckých es (vč. Simone Mora a Ueliho Stecka). Velmi silnou dvojici na nejvyšší hoře planety vytvoří spolulezec S. Mora z posledních let Denis Urubko (KAZ) s Alexeyem Bolotovem (RUS). V plánu mají velmi ambiciózní projekt – výstup po nové velmi strmé linii v jihozápadní stěně. Podle Urubka se v případě úspěchu stanou prvními horolezci, kteří na Mt. Everest vystoupili: 1/ po nové cestě, 2/ alpským stylem a 3/ v malém týmu. Urubko upozorňuje na dva výkony, které splňují alespoň dva ze zmíněných bodů: Messnerův legendární sólo výstup v roce 1980 vedl po nové cestě, ale postrádal úplnou čistotu alpského stylu, protože využil předem zřízeného depozitu. Erhard Loretan a Jean Triollet předvedli v severní stěně (rok 1986) perfektní alpský styl, nicméně k výstupu použili již známé cesty – Japonský a Hornbeinův kuloár. Velmi důležitým momentem je také absence používání komunikace přes moderní zařízení. Kazašsko-ruská dvojice bude pod dohledem pozorovatelů v C2 z normální cesty.


Červeně zakreslená je cesta, po které chce vystoupit Urubko s Bolotovem, již známé cesty jsou vyznačeny zeleně. Foto pořídil Simone Moro z vrtulníku ve výšce cca 8200 m.

Nejtěžšími místy na cestě budou skalní pilíř (7700 - 7900 m) s odhadovaným průměrným sklonem 60°, skalní pás (8200 – 8400 m), na kterém už některé expedice ztroskotaly, a skály v oblasti vrcholu (8650 – 8848 m) s pasážemi o sklonu 60°. Finální technicky obtížnou pasáž by rádi zvládli bez bivaku, i když připouštějí, že v takové cestě je možné všechno... Sestup plánují po normální cestě s bivakem v Jižním sedle - poté sestup do BC. Do této doby bylo v jihozápadní stěně Everestu přelezeno poměrně málo cest – první, komu se to podařilo, byl tým vedený Chrisem Boningtonem v roce 1975, poté následovala velká sovětská expedice v roce 1982 a poslední prvovýstup uskutečnili Jihokorejci v roce 2009.


Zleva: Alexey Bolotov a Denis Urubko

Denis Urubko má na svém kontě kromě zimních prvovýstupů i zdolání všech 14 osmitisícovek, a Alexey Bolotov, jemuž se podařilo několik skvělých prvovýstupů v Himálaji a Karakoramu, byl například účastníkem loňského nadějného pokusu o zimní prvovýstup na K2.

Informace o této expedici budeme průběžně přinášet.

Zdroj: Explorersweb.com