České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Uplynulo 30 let od prvního výstupu Josefa Rakoncaje na K2 a rok od úmrtí Zuzky Hofmannové

V neděli 31. 7. 1983 stanuli členové italské expedice Čech Josef Rakoncaj a Ital Agostino da Polenza na nejvyšším bodu královny hor 8611 metrů vysoké „Ká dvojce“. Na vrchol vystoupili Japonskou cestou po severním hřebeni. Bylo to ovšem v již velmi pokročilé večerní době – před devátou hodinou večerní! Oba horolezci tak museli přežít extrémní bivak v 8550 metrech. To, že noc strávenou nějakých 50 m pod vrcholem přečkali bez větších následků, svědčilo o jejich obrovské odolnosti a zkušenosti. Josef Rakoncaj právě z takových zážitků vycházel i při vývoji a výrobě péřového oblečení a spacáků. Ostatně jeho značka Sir Joseph je pojmem...

Z expedice, do které ho „dostal“ neúnavný organizátor českých výprav Jiří Novák, se vrátil jako držitel československého výškového rekordu, který překonali o rok později Slováci na Mt. Everestu a z ryze českého pohledu to byl až v roce 1991 Leopold Sulovský na téže hoře. Josef Rakoncaj se stal také prvním člověkem, který na K2 vystoupil dvakrát, navíc vždy po různé cestě (v roce 1986 přes Abruzziho pilíř) a vždy bez použití kyslíku. Tento primát drží patrně dodnes.

Poslední červencový den si připomínáme i jedno smutné výročí. Před rokem se z vrcholu Broad Peaku (8047 m) nevrátila skvělá česká horolezkyně Zuzka Hofmannová.

Zdroj: lidé&HORY, www.sirjoseph.cz