České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Trojnásobný přechod hory Salbitschijen

Nejvyšším vrcholem Urnských Alp v centrálním Švýcarsku je 3630 metrů vysoký vrchol Dammastock.Tato oblast se stala cílem dvou předních švýcarských horolezců Michi Wohllebena a Luky Hinterbergera, ti ke svému výstupu zvolili 2981 metrů vysoký vrchol Salbitschijen. 


Salbitschijen. Foto Creative Commons

I když není nejvyšší, je Salbitschijen velmi výrazný a navíc dosti obtížný  štít v této horské skupině. Oba muži se rozhodli, že bez přerušení vystoupí po jižním, západním a východním, tj. po třech hlavních hřebenech Salbitschijenu. Svůj pokus začali 15. února letošního roku. Začali přechodem jižního hřebenu, zde lezli většinou v noci. Ráno se poprvé dostali na nejvyšší vrchol Salbitschijenu do výšky 2981 metrů. 


V prudkém úseku hřebene. Foto Michi Wohlleben

Poté sestoupili a slanili jižním hřebenem zpět k úpatí. To byl podle jejich vyjádření klíčový úsek cesty, který jim umožnil pokračovat v celé akci. Když na konci dne bivakovali, měli už za sebou 40 lanových délek a byli na nohou 20 hodin. Druhý den ráno pokračovali západním hřebenem, po něm se podruhé dostali na Salbitschijen. Znovu sestoupili a bez přestávky pokračovali v lezení po východním hřebenu. Po něm se dostali na vrchol potřetí. Tou dobou již byli od začátku pokusu na nohách 45 hodin a měli za sebou 80 lanových délek. 


Slaňování. Foto Michi Wohlleben

Jejich výstup znovu ukázal, že podobné spojování hřebenů a různých vrcholů patří mezi to nejzajímavější co současné horolezectví nabízí. V tomto případě se navíc jednalo o velmi náročný projekt. Krásné hřebeny vrcholu Salbitschijen jsou v létě hojně navštěvovány, ale v únoru je měli oba lezci sami pro sebe. Sportovní novinkou bylo, že na západním hřebenu byly dosud zaznamenány jen dva zimní výstupy. Spojení tří hřebenů dohromady byl vlastně jakýsi zimní prvovýstup. 


Trasa zimní trilogie. Foto Maurizio Folini

Text: VŠ
Zdroj: lacrux.com, desnivel.com