České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Torres del Paine: Nový pokus o volné přelezení cesty „Riders on the Storm“

V lezecké komunitě na celém světě nyní rezonuje ohlášený pokus čtveřice předních světových lezců o první volné přelezení cesty Riders on the Storm na centrální věž Torres del Paine v Patagonii. Tento výstup se stal jednou z největších výzev posledního období. Mnozí odborníci označují tento projekt za nový milník v bigwallovém lezení. Přes opakované pokusy hrstky špičkových horolezců zatím všichni na zvládnutí této mety čekají. Tři Belgičané - Sean Villanueva O'Driscoll, Nico Favresse, Siebe Vanhee, a americký lezec Drew Smith, všichni veteráni této extrémní linie, vyhlásili v lednu nový pokus o volné přelezení uvedené 1300 m vysoké žulové stěny.

Čtveřice se v polovině ledna 2024 objevila v Puerto Natales (Chile). Stále čekají na počasí. Jakmile to počasí dovolí, jsou připraveni vyrazit. Počasí ale může být problém. Pro nadcházející sezónu je předpovídáno velmi špatné počasí.

Ze současného lezeckého týmu absolvovali v roce 2006 třetí opakování cesty Sean Villanueva a Nico Favresse, tehdy to bylo společně s Olivierem Favresse a Mikem Lecomtem. Siebe Vanhee se o Riders on the Storm podruhé pokusil loni spolu s Brette Harringtonem z USA a Jacopo Larcherem z Itálie. Výstup jim ale znemožnilo notoricky špatné počasí.

První výstup v roce 1991
Cestu Riders on the Storm poprvé v roce 1991 přelezli členové legendárního týmu německých horolezců: Kurt Albert, Bernd Arnold, Norbert Bätz, Peter Dittrich a Wolfgang Güllich. Strávili ve stěně šest týdnů. Cestu na vrchol, která vede přímo středem východní stěny centrální věže skupiny Torres del Paine, ale úspěšně dokončili. Obtížnost linie stanovili jako VI 5.12d (evropská 7c), A3 a označili ji kvůli častým pádům ledu a kamení jako velmi těžkou.
Po 25 letech a pouhých třech opakováních se Ines Papert z Německa a Mayan Smith-Gobat z Nového Zélandu podařilo uskutečnit první ženský přelez této cesty s novou variantou o obtížnosti do 7C+ (5.13a).