České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Teplice nad Metují hostily první český etapový závod horských kol "MTB Trilogy"

Ve dnech 4. – 8. července se v úžasné krajině pískovcových skal a opuštěných hor na česko-polské hranici uskutečnil velmi očekávaný etapový závod horských kol Specialized MTB Trilogy 2012. Vzkazky o náročnosti jednotlivých etap kolující bikerskými kuloáry dlouho před závodem, ani lijáky předcházející prvnímu startovnímu výstřelu neodradily odhodlané bikery hledající nové výzvy. Do závodu se přihlásilo celkem 205 závodníků, včetně dvaceti žen, které zasluhují velký respekt – ty, které závod dokončily – rovněž hlubokou poklonu. Ujet za čtyři dny 212 km a zdolat převýšení 7750 metrů ve velmi náročném terénu plného kamenů a kořenů, vyžaduje nejen pevnou vůli a vytrvalost, ale i technickou zdatnost. Hlavní trasér Véna Hornych po vzoru současné ekonomické krize asfaltem šetřil, tedy spíše se mu vyhýbal jako čert kříži.


Napětí na startu - každý veděl, že nodstartuje do ničeho lehkého...

První den závodu se závodníci vydali vstříc měřenému asi 3,5 km dlouhému úseku vedoucímu z Teplic na Kraví horu. Účelem prologu bylo především rozřazení pelotonu podle výkonnosti do jednotlivých startovních vln před první etapou. Úvodní a hned velmi náročná etapa (72 km / 2400 m) zavedla bikery do Jestřebích hor. Trať plná ostrých stojek i těžkých sjezdů byla dost poznamenaná silnými průtržemi před závodem, takže by se dalo mluvit o „křtu ohněm" – tedy možná blátem...

Start všech etap se odehrával v parku v Teplicích nad Metují

Druhá etapa (68 km / 2400 m) vedla po trati MTB maratonu Rallye Sudety. Rozhodně nebyla odpočinková, jak závodníky ujišťoval jeden ze spoluorganizátorů MTB Trilogy a pořadatel Sudet Tomáš Čada (mimo jiné i skvělý závodník, který si závod vyzkoušel na vlastní kůži). Měřítka místních bikerů, ale i lezců jsou pověstná – co se dá sjet, normální člověk nesjede a co se dá vylézt, normální člověk taky nevyleze. Proto tu ostatně vznikají nejtěžší závody a jezdí sem bikeři, kteří chtějí poznat něco víc než „běžný" závod.

Posledních pár metrů do cíle...

Závěrečná etapa (75 km / 2800) - Vénou Hornychem pracovně nazvaná "poprava" - nezůstala svému jménu nic dlužná. Pro představu – můj účet byly dva pády, tři defekty. A to jsem na tom byl ještě relativně dobře. Trať se motala po opuštěném česko-polském horském hřebeni a nejčastěji vedla po úzkých kořeny protkaných pěšinkách, kam kromě divoké zvěře zavítá jen pár houbařů či sběračů borůvek za rok. Povídání o sjezdech, na které vtipně upozorňovaly cedule s lebkami a (opět podle místních) se daly jet, nebralo při závěrečné párty okořeněné koncerty rockových kapel a rožněním prasátka konců. Deště z extrémní trasy udělaly skutečnou zkoušku fyzické a psychické odolnosti chatrných lidských schránek a krutý zátěžový test techniky, která musela už čtvrtý den skřípat pod vrstvami bláta.


Hned za cílem každé etapy se tvořila fronta na wapky, které jely na plný výkon hodiny...

A jak to všechno vlastně dopadlo?

Nejrychleji celou trasu zdolal Jan Hruška (Toyota Dolák MTB) v čase 11:32:11 před Tomášem Vokrouhlíkem (BMC Savo racing) a třetím Michalem Bubílkem (Kellys Bike Ranch Team). První vítězkou MTB Trilogy se stala Anna Krejčová (Ghost-Mojekolo.cz), 15:59:14. Kompletní výsledky najdete na www.sportchallenge.cz nebo oficiálním webu závodu: www.mtbtrilogy.cz.


Nejrychlejší muž - Jan Hruška a nejrychlejší žena - Anna Krejčová

Kdo do Teplic nad Metují odjel za nevšedními zážitky, vrátil se sice dobitý do morku kosti, ale šťastný z toho, že se mu to povedlo. Na takový závod po čtyři dny sdílený společně s ostatními kamarády se zapomenout nedá. Nechci předbíhat, ale myslím, že MTB Trilogy má zaděláno na to stát se dalším českým legendárním závodem. A to i v mezinárodním měřítku. Uvidíme, organizátoři by si to za letošní premiéru zasloužili.

Další fotografie:


Těžký arbeit trasérův...


Loučka nad Teplicemi - to už byla pohodička - do cíle se mačkaly už jen brzdy


Deset nejrychlejších na trati - jako jedenáctý tam právem vykukuje i Tomáš Čada


Co jiného si po čtyřech dnech tvrdého závodění přát...?


Organizátoři jeli po čtyři dny taky na plný kotel - na konci závěrečné etapy si rovněž oddychli...

 

Foto: Šárka a Dan Polmanovi