České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Tři nové cesty Slovinců v Gharwalském Himálaji

Slovinští horolezci Rok Blagus, Luka Lindic a Marko Prezelj dokázali ve dnech 15. 9. – 1. 10. vytvořit tři náročné stěnové cesty. Prvovýstupy uskutečnili na masivu Bhagirathi v severní části indického Gharwalského Himálaje. První cestu přelezli v západní stěně Bhagirathi IV (cca 6200 m). 1000 m dlouhou mixovou linii zvládli vylézt i sestoupit během jednoho dne.  Zatím je tento výstup považován i za prvovýstup na vrchol, i když není vyloučeno, že na něj někdo již vylezl z druhé – méně náročné – strany.
Ve dnech 21. a 22. září se trio pustilo do západní stěny Bhagirathi III (6454 m). Zde vytvořili 1300 m dlouhou cestu (6b, WI5, M5), která místy vede současně se Skotskou cestou a je dost možné, že má i společná místa s cestou, kterou tu v roce 1993 vytvořili Češi (tato cesta vede více vpravo). Z vrcholu Bhagirathi III následně sestoupili jihovýchodní stěnou.
O týden později začali Slovinci pracovat na jejich nejtěžší cestě v západní stěně a západním žebru Bhagirathi II (6512 m). Během dvoudenního postupu masivní žulovou stěnou museli překonat mnoho technicky náročných míst (6b+, WI6+, M8). Třetí den dosáhli západního žebra vedoucího k vrcholu, které bylo přelezeno v roce 1984 Italy. Vrchol přetraverzovali a sestoupili východní stranou hory. Čtvrtý den dorazili do základního tábora.
Paradoxem je, že slovinští horolezci původně chtěli do východního Karakoramu, ale nedostali víza. Navštívit oblast masivu Bhagirathi se rozhodli až během návratu zpět domů. Jak Marko Prezelj vtipně podotýká: „V podstatě se jednalo o jakýsi onsight trip.“

Foto: Marko Prezelj