České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Světový pohár ve skialpinismu ve Verbier za účasti našeho Dominika Sádlo

Švýcarské středisko Verbier hostilo úvodní kolo světového poháru ve skialpinismu pro rok 2014. Sobota byla vyhrazena klasickému individuálnímu závodu, v neděli byl na programu Vertical Race. V místech závodů ještě týden před startem nebyla ani vločka sněhu, až následné vydatné sněžení dovolilo připravit závodní trasy. Českou republiku reprezentoval pouze junior Dominik Sádlo. Vzhledem k letošní netradiční zimě bez sněhu, kdy se všechny závody v Čechách a okolí zrušily, to byl jeho první start. Nevedl si ale vůbec špatně, od startu se pohyboval okolo druhého až třetího místa. Čekaly ho čtyři výstupy s následnými těžkými sjezdy. V druhém sjezdu ale mírně zaváhal, vybočil z vytýčené trasy a následně se musel složitě vracet. Každá chyba se v krátkém a rychlém závodě tvrdě trestá... Do cíle nakonec Dominik dorazil na pátém místě.

 

 

Neděle byla ve Verbier vyhrazena Vertical Race – závodu pouze do vrchu, s trasou vedoucí přímo přes centrum Verbier. Startovalo se ve vesnici pod střediskem Verbier, po několika krátkých prudších kopcích se probíhalo přímo přes centrum města po navezeném pruhu sněhu. Později se kopírovala sjezdovka, cíl byl na vrcholu „Les Ruinettes“. Na trase závodníci museli nastoupat 850 výškových metrů. Muži startovali v 10 hodin, junioři o patnáct minut později. Dominik Sádlo se od startu držel v popředí startovního pole, ale úvodní prudké pasáže do města Verbier mu úplně neseděly. V druhé polovině závodu se ale rozešel a začal soupeře stahovat, ale cíl už byl příliš blízko a s ním šesté místo mezi juniory. Kolotoč světového poháru se teď přesouvá do francouzského Courchevel, kde už příští víkend bude Dominik bojovat opět ve dvou závodech – v sobotním klasickém Individual Race a nedělním Vertical Race.

 

Budeme vás informovat, Dominikovi držíme palce!

 

Zdroj: tisková zpráva Štěpána Pleskače, vedoucího reprezentace ČR

 

Ještě dodejme, že ženám kralovala Laetitia Roux (FRA), která vyhrála oba závody, sobotní Individual Race ovládl Kilian Jornet Burgada (ESP) a v nedělním Vertical Race se před fenomenálního Španěla (který ve finiši zvolil běh bez lyží a skončil třetí) dostal Matheo Jacquemoud (FRA).

 

FOTOGALERIE - Dominik Sádlo na SP ve Verbier, foto: Š. Pleskač:

{gallery}novinky/PR_zpravy/2014/SP_verbier_skialp{/gallery}