České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Svědectví o vývoji ledovců v Himálaji a nová „mega fotka“ Mt. Everestu – 3,8 biliónů pixelů!

Fotograf David Breashears ze společnosti GlacierWork již několik let detailně fotografuje Himálaj. Společnost GlacierWorks se totiž od roku 2007 zabývá fotodokumentací a archivací fotografií ledovců, aby umožnila objektivní svědectví o stavu vývoje ledovců v nejvyšším pohoří světa. David Breashears nedávno fotil v oblasti Khumbu a rozhodl se o co nejdetailnější nafocení Mt. Everestu (8848 m). Celkem poskládal více než 400 fotografií do jedné obrovské, která dle odhadů obsahuje 3,8 biliónu pixelů! Dvě ukázky, jak ledovce změnil zub času (myší se dá ovládat překryv starých černobílých fotek a těch barevných ze součanosti) a také výsledné panorama Everestu si můžete prohlédnout ZDE.


Ukázka z interaktivního srovnání fotografií ledovce Kyetrak Glacier - černobílou pořídil v roce 1921 E. O. Wheeler z Royal Geographical Society a barvnou v roce 2009 David Breashears z GlacierWorks.

Další mimořádné fotografie ledovců (archivní i současné) v oblastech Everestu, Cho Oyu, Kangchenjungy a Karakoramu najdete na adrese http://www.glacierworks.org/the-glaciers/.

Zdroj: www.npr.org