České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Sportovní lezci a japonsko-americký den v Edinburghu

Po závodech v Koperu (2. až 3. září) se světový pohár lezců přesunul do skotského hlavního města Edinburghu. Mezi 9. a 11. zářím zde lezci z celého světa změřili síly v lezení na obtížnost a také v lezení na rychlost. 

Mezi ženami si výbornou formu udržela Japonka Ai Mori, která znovu dokázala porazit slovinskou hvězdu Janju Garnbret. Ta sice vyhrála semifinále, ve finále ale dolezly obě ženy až na TOP. Zásluhou rychlejšího času se ovšem z vítězství mohla radovat reprezentantka Japonska a Janja Garnbret tak už podruhé v řadě musel spokojit se stříbrnou pozicí. Na stupních vítězů je doplnila Chae-Hyun Seo z Jižní Koreji. 


Nejlepší ženy v lezení na obtížnost. Foto Lena Drapella a IFSC

Do finále postoupila také česká lezkyně Eliška Adamovská. Ta sice spadla již na chytu číslo 19 a ze svého vystoupení byla poněkud zklamaná, i tak je ale osmé místo velmi hodnotné. Druhá Češka Michaela Smetanová nedokázala proklouznout z kvalifikace do dalších bojů a obsadila 36. pozici. 

Mezi muži dominoval Američan Jesse Grupper. V semifinále skončil sice na děleném druhém místě, avšak na finále si formu načasoval nejlépe a jako jediný dokázal dolézt až na TOP. Druhý skončil s výsledkem 31+ Luka Potočar ze Slovinska a bronzovou medaili si za 30+ zajistil Toby Robert ze Spojeného království. Čeští reprezentanti tentokrát v soutěži absentovali. 


Mužské stupně vítězů v lezení na obtížnost. Foto Lena Drapella a IFSC

V lezení na rychlost ovládly závod polské ženy, když zásluhou sester Aleksandry a Natalie Kaluckých obsadily dvě nejvyšší příčky. Pro bronz si dolezla Američanka Emma Hunt. Skvělý polský den doplnily ještě pátým a osmým místem Patrycja Chudziak a Anna Brozek.


Nejrychlejší ženy. Foto Lena Drapella a IFSC

V kategorii mužů byl v lezení na rychlost nejrychlejší Američan Samuel Watson, druhé místo si zajistil Jin-Bao Long z Číny. A pro medaili si dolezl i třetí Erik Noya Cardona ze Španělska. Čeští reprezentanti v lezení na rychlost v Edinburghu nestartovali. 


Nejrychlejší muži. Foto Lena Drapella a IFSC

Text: VŠ
Zdroj: ifsc-climbing.org