České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Španělská výprava do lezecké oblasti Vádí Rum

Pro zkušeného španělského lezce Alberta Seguru byl minulý rok 2022 velmi náročný. Léčil rakovinu a nemohl několik měsíců lézt ani pracovat. Zákeřnou nemoc nakonec překonal a proto mohl ke konci roku začít plánovat lezeckou výpravu. Původně měl v plánu odjet do jihoamerické Patagonie. Jeho kamarád Alberto Luque ho ale přesvědčil, že vhodným cílem by mohlo být blízkovýchodní Jordánsko.

Aby se připravili na podmínky v Jordánsku, vydali se Segura a Luque trénovat do skal nedaleko katalánského města Tarragona, kde se také nachází pískovcové skály. Zde chtěli především nacvičit způsob jištění. Před odletem se ještě spojili s francouzským lezcem Arnaudem Petitem, který jim doporučil zhruba půlkilometrovou západní stěnu na věž Jebel Rum (1734 m). Ta měla z roku 1989 v pravé části dosud jediný úspěšný přelez. 

K západní  stěně Jebel Rum vyrazili hned po příjezdu do oblasti. Tato stěna a nová linie se pak stala hlavním cílem jejich snažení ve Vádí Rumu. Vylezení nové cesty jim trvalo čtyři dny. Linie má dvanáct délek, maximální obtížnost 8a a délku 450 metrů. Španělé ji pojmenovali Sion, jednak podle dcery Alberta Segury a jednak podle její podobnosti se skalami v národním parku Zion v USA. 

Po přelezení nové linie jim zbývalo do odletu ještě několik dní. Rozhodli se proto pokračovat nejprve v lezení v okolí hory Jebel Rum, kde otevřeli další dvě nové cesty. Pak se přesunuli blíže k hranici se Saudskou Arábií a i zde vytvořili čtyři nové cesty.
Jejich mise byla velmi úspěšná. V průběhu 28 dní, které v Jordánsku strávili, zvládli přelézt sedm nových cest o obtížnostech 6b až 8a. Čtyři jejich nové cesty vedou na Khoram Jreish, po jedné pak na věže Jebel Rum, Jebel Barrah a Jebel Abu Braisheimana. 


Nová cesta na Jebel Rum. Foto Albert Seguera


Pohled dolů. Foto Albert Seguera


Na štandu. Foto Albert Seguera


Lezení provázely i pěkné výhledy. Foto Albert Seguera

Text: VŠ
Zdroj: desnivel.com