České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Sólo Janlucy Kostnera na Civettě

První sólový výstup cesty Chimera Verticale si připsal čtyřiadvacetiletý italský horský vůdce Janluca Kostner. Tato poměrně obtížná linie s klasifikací IX UIAA se nachází v severozápadní stěně 2920 metrů vysokého vrcholu Punta Civetta, který je předvrcholem proslulé dolomitské bašty Mt. Civetta (3220 m). Cestu poprvé zdolali Alessandro Bau, Alessando Beber, Daniele Geremia a Luca Matteraglia v roce 2008. 


Chimera Verticale. Foto Alessandro Bau

Kostner plánoval vylezení Chimera Verticale již delší dobu, dlouho však nemohl najít vhodného lezeckého partnera, který by měl dostatek času. Proto se rozhodl, že se o výstup pokusí samostatně. 13. září brzy ráno vyrazil a po asi čtyřhodinovém pochodu došel k úpatí stěny. Zde jej poněkud překvapilo, když ve stěně zahlédl dvě skupiny horolezců v jiných cestách, domníval se totiž, že bude mít celou severozápadní stěnu pro sebe. 


Ve stěně. Foto Janluca Kostner

Po krátkém odpočinku vyrazil do stěny. Ihned se dostal do dobrého rytmu, proto postupoval nahoru dosti rychle. Pomohlo mu i to, že první délky cesty jsou vcelku snadné, maximálně na úrovni VII UIAA. O půl třetí odpoledne dorazil na výraznou římsu známou jako hotel Transcivetta. V tu chvíli se cítil poněkud unavený, rozhodl se proto pár hodin vyspat. Po probuzení zdolal ještě následující délku, neboť právě v ní, krátce nad zmíněnou římsou, se nachází klíčové místo celé cesty. 


Při lezení. Foto Janluca Kostner

Po úspěšném přelezení, které nebylo zadarmo, slanil zpět na římsu. Zde strávil noc, v jejímž průběhu mírně poprchávalo, přesto se vyspal velmi dobře. Další den ráno se počasí poněkud zhoršilo, foukal silný vítr, bylo zataženo a dosti chladno. V tu chvíli mu zbývalo vylézt ještě šest délek, které jsou poněkud obtížnější, přesto se Kostner cítil velmi optimisticky. 


Kostner v bivaku. Foto Janluca Kostner

Lezení probíhalo i druhý den velmi dobře, potíže nastaly pouze v jedenácté délce, ve které se nachází nepříjemný dlouhý traverz. I ten úspěšně zvládl a 14. září v 14:15 stanul na vrcholu. Sestup mu zabral další tři hodiny. Podle svých slov byl se svým výkonem i dosaženými časy docela spokojen, neboť měl při návratu zpět k autu výraznou časovou rezervu. 

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.co