České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Slovenský horolezec Peter Hámor se chystá na třetí nejvyšší vrchol světa Kangchenjunga (8586 m)


Peter Hámor, foto Peter Hámor
 

Slovenský držitel koruny Himaláje Peter Hámor oznámil, že se chystá vystoupit na třetí nejvyšší vrchol planety Kangchenjunga (8586 m). Na vrchol Kangchenjungy, kterou Hámor zdolal již v roce 2012, má v plánu vystoupit traverzem ze sousedního vrcholu Yalung Kang (8505m). Lezeckými partnery mu má být rumunská dvojice Horia Colibasanu a Marius Gane.
Peter Hámor je již v Nepálu za zajišťuje potřebná povolení.
K úspěchu bude třeba, aby normální výstupová cesta na Kangchenjungu, kterou chtějí využít k sestupu, byla v dobrém stavu.


Plánovaný traverz ze základního tábora na vrchol Yalung Kang, přechod hlavního hřebene na vrchol Kangchenjungy a sestup normální (výstupovou) cestou zpět do základního tábora, topo SHS JAMES
 

V případě úspěchu by se Horia Colibasanu a Marius Gane stali prvními rumunskými horolezci, kteří stanou na vrcholu Kangchenjungy.
Oba rumunští horolezci mají koupené letenky na 5.4., jejich odlet by mohla ještě zkomplikovat válka v Ukrajině. Colibasanu připomíná, že druhé největší rumunské město je vzdálené pouhých 300 km od Oděsy.
Trio horolezců má mnoho zkušeností z vysokých hor bez použití kyslíku. V letech 2019 a 2021 se např. pokoušeli o výstup SZ hřebenem na vrchol Dhaulagiri.

Držíme palce!

 

Text: OJ
Zdroj: explorersweb.com, FB Peter Hámor