České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Simon Messner přidává prvovýstup na Sass Pordoi

Úspěšná dvojice Simon Messner a Martin Sieberer si připsala další velmi hodnotný výstup. Jejich cílem byla tentokrát 2950 metrů vysoká hora Sass Pordoi nacházející se asi 20 km západně od známého lyžařského střediska Cortina d’Ampezzo. Po vrcholem také prochází slavná dolomitská turistická cesta Alta Via 2. 


Sieberer a Messner pod stěnou. Foto Simon Messner

Messner a Sieberer si vyhlédli linii v jižní stěně této hory. Poprvé sem zamířili již v březnu, tehdy jim ve výstupu na vrchol zabránilo počasí. Ten den bylo velmi chladno, naměřili dokonce až minus 16 stupňů Celsia. I v těchto podmínkách dokázala dvojice zdolat první dvě délky zamýšlené linie. Nakonec však promrzli natolik, že již nebyli schopni dále pokračovat.  


Martin Sieberer leze. Foto Simon Messner

Na Sass Pordoi se vrátili koncem jara. Nejtěžší pasáž ve druhé délce již měli nacvičenou z březnového pokusu, výše ve stěně je už čekalo příjemnější, nikoliv však zcela snadné lezení. Linii dokončili a na vrcholu stáli 10. června. A protože zde v březnu zažili velkou zimu, pojmenovali cestu o obtížností IX, 7c a převýšením 200 metrů pojmenovali Semifreddo podle jednoho typu tradičních italských zákuzků, který se podávájí mražené.  


Simon Messner ve stěně. Foto Martin Sieberer

S červnovým prvovýstupem se však Messner a Sieberer nespokojili a počátkem srpna se do oblasti ještě jednou vrátili. Jejich cílem bylo cestu prostoupit znovu, tentokrát však volně. I to dokázali. 4. srpna se podařilo volně přelézt všechny délky nejprve Martinu Siebererovi, 12. srpna pak také Simonu Messnerovi. 


Nová cesta. Foto Martin Sieberer a Simon Messner

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com