České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Silná italská trojice má v plánu prvovýstup na Talung - už je v BC

Trojice velmi zkušených italských horských vůdců postavila 19. dubna základní tábor pod sedmitisícovkou Talung (7349 m) vypínající se k nebi na nepálsko-indické hranici. Daniele Bernasconi, Mario Panzeri a Giampaolo Corona se chtějí pokusit o první přelezení severozápadního pilíře. Linii táhnoucí se přes pilíř poprvé uviděl Mario Panzeri během jeho výstupu na Kangchenjungu v roce 2011, kdy stěnu důkladně nafotil a od té doby se severozápadní pilíř stal jeho snem. Cesta patří jednoznačně k technickým lahůdkám v kategorii lezení na sedmitisícovkách. Začátek představuje 400 m vertikální skalní stěny a následuje obtížné mixové lezení až na vrchol. Horolezci mají v plánu prvovýstup uskutečnit čistým alpským stylem. Pokud se jim to podaří, bude se jistě jednat o jeden z nejzásadnějších počinů letošní sezóny.


Nejzkušenější z trojice horolezců - Mario Panzeri (50)

 

Prvním, kdo na Talung vystoupil (po jihozápadním hřebenu), byl Rakušan Franz Lidner v roce 1964. Potom už se to povedlo jen Slovinci Marku Prezeljovi ze západu v roce 1991 a našim horolezcům Markovi Holečkovi a Zdeňkovi Hrubému, kteří vystřihli skvělý prvovýstup v 2000 m vysoké severní stěně a byli po právu nominováni mezi šestici finalistů soutěže Piolet d’Or.


Zleva: Daniele Bernasconi, Mario Panzeri a Herve Barmasse při odletu na loškou expedici (severní strana Gasherbrumu I)

 

Italský tým bude silný a zkušený: Corona (41) vystoupil na šest osmitisícovek bez použití umělého kyslíku, Bernasconi (43) takto zdolal tři, včetně prvovýstupu na Gasherbrum II ze severu. Panzeri (50) vystoupil na všech čtrnáct osmitisícovek bez použití umělého kyslíku.

 

Zdroj: Explorersweb.com, lidé&HORY