České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Šílené období – 2. část

Koronavirová krize se u nás dostala do dalšího stadia. Chaos, který charakterizují rozporuplná vládní nařízení, a který byl možná přípustný během prvních dnů výjimečného stavu, neskončil. Po šesti týdnech, kdy byl omezen volný pohyb osob, zavedena ostraha hranic, uzavřena většina obchodů, ubytovacích zařízení, cestovní kanceláře, všechny druhy škol atd. a kdy Česko znehybnělo nejen pohybem, ale i ekonomicky, což bude mít značné následky, je jasné, že řízení státu je nekoncepční a s obrovskými systémovými chybami. Jeden týden je nám říkáno, že stát bude pracovat s dluhem 200 miliard, o týden později je to 300 miliard. A co bude za týden, nikdo neví.

Znehybněním byly postiženy nejen sporty jako hokej, fotbal, basketbal a další, zákazy byly postiženy i všechny druhy volnočasových aktivit vč. alpinismu, lezení, turistiky atd. Oslovil jsem několik našich známých osobností, které šíří jméno Česka všude na světě. Je zcela jistě zajímavé vědět, co současné situaci říkají Lucie Hrozová – vládne světové špičce (nejen ženského) ledolezení a drytoolingu, Anna Kuchařová – přední světová slacklinerka, Adam Ondra – v současnosti nejspíše nejlepší lezec planety, Radek Jaroš – jako třetí člověk této planety, který získal dvě prestižní trofeje Korunu Himálaje a Korunu světa a Marek Holeček – nositel nejvýznamnějšího alpinistického ocenění Zlatý cepín – Piolet d'Or a dnes bezesporu jeden ze špičkových světových alpinistů. Všichni odpovídali na stejné otázky.

Otázky byly rozeslány 8. 4. 2020. Odpovědi, které poslali jednotliví atleti v období od 10. 4. do 21. 4. 2020, najdete na webu lideahory.cz.

 

Text: Ladislav Jirásko