České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Setkání českých a slovinských planinců a alpinistů

V sobotu 1. srpna 2020 se za mimořádně nádherného počasí u chaty Češka koča uskutečnilo historicky 1. Setkání přátel a milovníků hor obou spřátelených zemí. Setkání, na kterém byla připomenuta existence 120 let chaty, zahájila chatařka Karmen Karničar slovy: “Vítáme a pozdravujeme všechny přátele z Česka, jejichž předchůdci zde postavili tuto krásnou chatu. Stará dáma, jak tuto chatu zde na Jezersku i ve Slovisnku nazýváme, je často označována za nejkrásnější chatu v našich slovinských horách. Právě dnes si připomínáme významné jubileum naší staré dámy – 120 let od jejího vzniku. Věřím, že se v okolí i uvnitř chaty budete cítit jako doma. Vítám vás všechny mezi námi.”

Na tomto neformálním a spíše přátelském než oficiálním Setkání se sešlo více než 200 účastníků především z Česka a ze Slovinska. Z Česka bylo přítomno okolo 30 účastníků, převážně účastníků Kempu Češka koča, který připravila a organizačně zajišťovala CK ALPY. Převažovali účastníci z několika oblastí domácího Slovinska. Nejvíce slovinských účastníků bylo z oblasti Posavje a z domácího Jezerska, zastoupeny byly i oblasti Bledu a Bohinje, Lublaně, Mengeše a Trzinu, Kamniku a dalších domácích lokalit. Chatu a bezprostřední okolí navštívilo během celého dne dalších více než 200 domácích planinců. Mnozí byli překvapeni, že chata právě 1. srpna slaví 120 let své existence.

Nejen účast, ale i program Setkání byly výrazně ovlivněny současným obdobím čínského viru. Ten ovlivnil i rozhodování mnohých domácích i českých účastníků, mnozí zájemci z Česka i z domácího Slovinska se proto akce nezúčastnili. Přesto bylo na Setkání přítomno několik oficiálních zástupců z obou stran. Za PZS (Planinska zveza Slovenije) se Setkání zúčastnil místopředseda Martin Šolar, přítomna byla i alpinistická legenda Slovinska Viktor Grošelj a starosta obce Jezersko Drejc Karničar. KČT (Klub českých turistů) zastupoval místopředseda Ivan Press, setkání pozdravil Radek Jaroš – česká alpinistická legenda, přítomen byl i zástupce českého velvyslanectví v Lublani pan Beneš.

Po krátkém uvítání ze strany organizátorů Setkání, kterými byli Češka koča, chatařka Karmen Karničar, a ALPY spolu s Českým odborem Slovinského planinského družstva 2017, Ladislav Jirásko, a po krátkých pozdravech významných hostů, bylo pro každého zájemce z řad účastníků Setkání připraveno plzeňské pivo a Pražská šunku.

Text: Ladislav Jirásko
Foto:Ladislav Novák