České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Sergi Mingote pokračuje v rekordním projektu 3x2x8000

Španělský alpinista a povoláním učitel tělocviku v Barceloně Sergi Mingote loni vyhlásil ambiciózní projekt „6 osmitisícovek za jeden rok“ (!včetně dvou nejvyšších). Výstupy bude vést po normálních výstupových cestách, ale vždy zásadně sám nebo v malém týmu a bez použití umělého kyslíku. Start projektu "3x2x8000" mu vyšel - v červenci 2018 vystoupil na Broad Peak (8125 m) a na K2 (8611 m) během jednoho týdne. Takový double v rámci jednoho týdne a bez použití umělého kyslíku se v historii alpinismu povedl pouze sedmi dalším borcům. Loni zvládl ještě výstup na Manaslu (8163 m).


 

Sergi Mingote je nyní v základním táboře pod Mt. Everestem (8848 m), na jehož vrcholu stál Mingote již dvakrát, ale v rámci svého projektu bude muset na nejvyšší horu světa vyrazit ještě potřetí. Rád by na něj vystoupil po výstupu na Lhotse (8516 m). Plánuje, že ze 4. nejvyšší hory světa sestoupí do jižního sedla a poté se vypraví na tu nejvyšší. Následně by se měl helikoptérou přesunout pod Kangchenjungu (8586 m), o kterou se ke konci sezóny pokusí.


Na vrcholu K2 (8611 m)

Pokud bude katalánský alpinista Sergi Mingote úspěšný, překonal by rekord, protože by se mu podařilo vystoupit na tři nejvyšší vrcholy světa za méně než jeden rok. Rekordmanem je v tomto ohledu Ital Silvio Mondinelli, který to zvládl během tří let a 74 dnů. Už 13. červa se má připojit k expedici v Islamabadu, jejímž cílem bude výstup na Gasherbrum I (8080 m) a Gasherbrum II (8035 m). Může tak vytvořit další rekord - šest osmitisícovek za jeden rok. Držíme palce!

 

Zdroj: Explorersweb.com