České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Schäli s Geitlem byli úspěšní na věži Arwa Spire (6193 m)

Sehrané duo špičkových alpinistů pod křídly Salewa AlpineXtreme teamu Roger Schäli (SUI) a Simon Gietl (ITA) si zapsalo další velký úspěch na stěnách vysokých hor. Do Garhwalského Himaláje vyrazili na dominantní a horolezeckému oku velmi lahodící věž Arwa Spire (6193 m) již loni. Expedici ale ukončila tragická smrt fotografa Daniela Ahnena. Letos se rozhodli tento projekt dokončit, což se jim zaslouženě podařilo, když v severní stěně volně přelezli cestu "Fior de vite" (M5, 7a, 800 m). Roger byl mimo jiné i u prvovýstupu této cesty v roce 2002.

Více už sám Roger Schäli: „Cílem našeho snažení se Simonem je přenést volné lezení na stěny vysokých hor, což je v podstatě logický vývoj naší lezecké aktivity. Už loni jsme byli v top formě, ale ztráta našeho kamaráda znamenala okamžité ukončení expedice. V roce 2012 jsme znovu připravení pod severní stěnou, přesně po deseti letech od prvovýstupu. Všechny lanové délky v této stěně jsou velmi obtížné, také proto, že chyty i stupy jsou často pokryté ledem a sněhem. Člověk tu ustavičně leze se zmrzlými prsty na rukách i nohách, k tomu se musí vypořádat s potížemi způsobenými vysokou nadmořskou výškou a nutností absolutní koncentrace v exponovaném terénu...  Odpoledne 28. září se nám to podařilo – zdolali jsme stěnu a stanuli na vrcholu! Se Simonem se nám splnil sen – vystoupili jsme volně na vrchol Arwa Spire. Nahoru jsem vynesl medailon na počest našeho přítele Daniela Ahnena, jehož smrt mě loni velmi zasáhla. Pět dní jsme po něm pátrali ve velmi nebezpečném terénu plném trhlin. Pak jsme ale museli akceptovat to nejhorší – že se s námi nevrátí. Bylo to nejtěžší období v mém životě.“

Roger Schäli bude jedním z hostů letošního Mezinárodního festivalu alpinismu v Praze (22.-25. 11. 2012).

Další významné výstupy R. Schäliho se S. Geitlem:

2010: prvovýstup ve východní stěně patagonského vrcholuAguja Poincenot (3002 m)
2011: společně prostoupili severní stěnu Eigeru po klasické Heckmairově cestě v rekrodním čase 4 h a 25 min, zvládli první zimní přelez cesty Pressknödel (7c) na Westliche Zinne a na sklonku roku přelezli novou cestu „Let's get wild"(7a, 90°) ve východní stěně Aguja Guillaumet (2579 m)
2012: první traverz všech tří dolomitských „zubů" Tre Cime / Drei Zinnen v zimním období

Související články:

Schälimu a Geitlovi se podařil první zimní traverz Tre Cime


Robert Jasper přelezl novou extrémní mixovou cestu Ironman


Další prvovýstup na masivu Fitz Roy


První zimní přelez cesty Pressknödel (7c) na Westliche Zinne


Nový rekord v severní stěně Eigeru!


Hvězdy letošního festivalu zazářily v severní stěně Eigeru


Prvovýstup v Patagonii

 

Robet Jasper a Roger Schäli – extrémní výstup v severní stěně Eigeru

 

Zdroj: http://rogerschaeli.ch, Salewa, lidé&HORY