České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Salzkammergut Trophy vyhrál Portugalec Pinto, Fojtík druhý! + Projekt Austrian Brutal Tour úspěšně dokončen.

V sobotu 13. července se rakouské lázeňské městečko Bad Goisern proměnilo v bikový středobod Evropy. Jeho ulice a náměstíčka zaplnily přes čtyři tisíce účastníků závodu (na 211 km, 119 km, 76 km, 61 km, 38 km a 22 km) a minimálně stejný počet diváků. Atmosféra uvnitř tohoto malebného městečka nedaleko Hallstattského jezera, ale i na trase je důkazem, že Salzkammergut Trophy je prostě ojedinělý závod, který v mnoha směrech nemá obdoby. Ostatně to by jistě potvrdily i stovky ne-li tisíce Čechů, kteří jeli závod či fandili. V den Trophy by zde mohla být čeština druhým úředním jazykem... K tomu všemu klaplo počasí – nad okolními skalními stěnami se rozlévala modř „vymetené oblohy" a navíc nebylo žádné velké verdo. Do toho z trasy úchvatné výhledy na Dachstein a jeho ledovce. Co víc si přát... Snad už jen pivo v cíli a to je přání lehce splnitelné!

Výškový profil trasy "A": 211 km / 7050 m

Největší pozornost na sebe logicky strhávala královská trať, která měří 211 km a závodníky potrápí až tak trochu masochistickým celkovým převýšením 7050 m. Letos padl na této trati rekord, když Portugalci Luisi Leonu Pintovi (Bicis Esteve) stačilo ke zdolání té obrovské porce kilometrů a výškových metrů pouhých 9 hodin a 53 minut! O necelé 3,5 minuty za ním přijel do cíle český borec, který ví, jak na této trase chutná vítězství – Ondřej Fojtík (X-SPORTS CANNONDALE Koma). Devět minut za vítězem dojel Němec Rupert Palmberger (Centurion VAUDE). V pelotonu byla řada významných jmen. Na čtvrtém místě se umístil silniční profík Bernhard Eisl působící ve formaci SKY (v r. 2011 7. na Paris-Rubaix, 9 účastí na TdF), jedenáctý skončil nestárnoucí Holanďan - olympijský vítěz a mistr světa Bart Brentjens. Velmi slušně si s tratí poradil i bývalý skokan na lyžích Andreas Goldberger, který v posledních letech tráví v sedle biku hodně času. S časem 12:31:29 mu patří 74. příčka. Závod dokončila i osmička odvážných žen. Nejrychlejší z nich byla Němka Katja Hentschel s časem 13:41:53. Poslední ženou, která neuvízla v sítích neúprosných časových limitů, byla Češka Věra Procházková. Respekt!

 
Dva nejrychlejší na královské trase 211 km

Výsledky ZDE.

Veškeré informace o závodě hledejte zde: www.salzkammergut-trophy.at

 

Zpráva z "cyklisťáku" Austrian Brutal Tour:

Tak jsem v cíli nejen Salzkammergut Trophy, ale i projektu Austrian Brutal Tour. Každý z těch třech závodů má něco do sebe. Ale nejvíce se mi líbila Trophy. A to z mnoha důvodů. Tím nejhlavnějším byla moje rodinka v cíli. Vrátil jsem se do Čech, abych holky naložil a odjel s nimi na dovču. První den jsem si musel jen odskočit trochu zabikovat, teď už se můžu poslušně vyvalit na břehu Wolfgangsee :-). Dalším důvodem je i počet Čechů, co sem zavítali. Potkal jsem zde spoustu kámošů, s nimiž se znám ze závodů. Člověk tu je tak nějak doma. Dalším důvodem je pochopitelně i závod sám – atmosféra, úžasná trasa, perfektní organizace a samozřejmě taky bolest, na kterou se jen tak nezapomíná... Ještě více se však do paměti vryje pocit při průjezdu cílovým obloukem, kterému předcházejí špalíry diváků. I co se týče výsledku, jsem nad míru spokojen. Celkové 20. místo z 650 bikerů ze všech koutů světa, kteří se v pět hodin ráno postavili na start, a čas v cíli mě samotného potěšil. Takže celý projekt jsem zakončil s úsměvem ve společnosti mých nejbližších při pivku a knedlu vepřu zelu! Paráda! A děkuju i všem virtuálním příznivcům, kteří mi díky Face Booku, mailům atd. vyjadřovali podporu. Moc si toho vážím.

Ahoj, Dan (lidé&HORY Duratec)

Na závěr ještě dvě fotečky po dojezdu - v pozadí krásný hřeben Gosaukamm: