České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Rusové končí na Nanga Parbatu, Simone Moro vyráží na zimní expedici

Všechny expedice na Nanga Parabatu (8125 m) momentálně nabírají síly v BC, nebo již své působení zde ukončily. Jako první domů vyrazil polský horolezec Tomek Mackiewicz, který se v Diamírské stěně společně s Francouzkou Elisabeth Revol probojoval po Messnerově cestě až do výšky 7800 m. Tomek ale měl nehodu a expedici předčasně ukončil.

Nadějně rozjeté to měli na druhé straně (Rupál) Rusové Nickolaj Totmjanin, Valery Shamalo, Sergej Kondrashkin a Victor Koval. V Schellově cestě natáhli 700 m fixních lan a podařilo se jim vybudovat C4 ve výšce 7150 m. Z důvodu špatné předpovědi ale došli k závěru, že expedici, na které strávili 45 dní, zruší. Během zastávky v Chilasu se zcela náhodně setkali s Tomkem Mackiewiczem v hotelu. Polský horolezec se sem akorát vrátil z nemocnice, kde se léčil s omrzlinami.

 


Setkání členů ruské expedice a T. Mackiewicze (v kšiltovce) v Chilasu

V současné době v BC nabírají síly dvě zbývající expedice (všechny na diamírské straně hory): Španěl Alex Txikon s Íránskými spolulezci a italský horolezec Daniel Nardi s Roberto Delle Monachem a Fredericem Santinim.

 

Simone Moro – zimu nevynechá!

Na mnichovském veletrhu ISPO se italská legenda nechala slyšet, že v nejbližších dnech odjíždí na zimní expedici. Nebude to nicméně ani na jednu z doposud v zimě odolávajících osmitisícovek (K2 a Nanga Parbat). Simone Moro svůj cíl stále drží v tajnosti – jediné, co prozradil, je, že odjíždí do Himalájí.


Simone Moro na veletrhu ISPO

 

Zdroj: Explorersweb.com