České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Rumuni na vrcholu Nanga Parbatu, íránský tým v kritické situaci na Broad Peaku

Rumunská expedice ve složení Marius Gane, Teo Vlad, Zsolt Torok, Aurel Salasan a Bruno Adamcsek slaví úspěch na Nanga Parbatu, když na vrchol vystoupili v neděli 21. 7. z Rupálské strany po cestě Schell. Expedice pokračovala navzdory brutálnímu útoku extrémistů, kteří 22. června zavraždili 11 horolezců na Diamírské straně hory. Všichni horolezci byli z této strany hory transportováni do bezpečí a odjeli domů. Rumunům bylo oficiálně povoleno v expedici pokračovat. Na vrcholu stanuli první čtyři z výše jmenovaných, Adamcseka zastavila výšková nemoc.

Další drama divoké sezóny v Karakoramu se odehrává na Broad Peaku. Trojice íránských horolezců Pouya Keivan, Aidin Bozorgi a Mojtaba Jarahi bojuje o přežití. Indy zastihly problémy během sestupu z vrcholu (dosažen 16. 7.), nyní se nacházejí ve výšce okolo 7800 m bez vody, jídla a bezpečného úkrytu.


Fotografie Iránců z prvního pokusu o novou cestu na Broad Peaku

Naposledy se ozval Aidin Bozorg v neděli 22. 7. v 6.00 ráno: „Jsme jako postižení lidé, nemůžeme se hnout z místa.“ Záchranná akce již jede na plné obrátky, zatím však bez úspěchu. Vrtulníky pákistánské armády jsou schopné operovat maximálně ve výšce 6500 m, a tak jejich nasazení je vyloučené. Nejblíže k Iráncům byli dva výškoví nosiči, kteří je ale nenašli a sestoupili do C3. Trojici na pomoc vyrazili i členové dalších expedic – například Švýcaři Mike Horn a Fred Roux, kteří mají v plánu výstup na K2. Držme palce...

Zdroj: www.explorersweb.com