České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Rodinná dovolená v klidné části rakouských Alp? Štýrsko!

Opuštěná alpská krajina plná lesů, atraktivit pro děti a ubytovacích kapacit specializovaných na rodinnou dovolenou jsou hlavní přednosti severní části Štýrska – regionu Hochsteiermark. Snad nikde jinde v rakouských alpách nedbají pro blaho celé rodiny jako tady. Nedokáží tu nabídnout třítisícové vrcholy s ledovci, zato tradiční štýrskou pohostinnost a zábavu pro všechny věkové skupiny horalů. Nespornou výhodou je také snadná dostupnost regionu z Čech ať už autem, či vlakem.

www.hochsteiermark.at

www.steiermark.com/cs/styrsko

 

 

Přírodní park Mürzer Oberland

Jedním z tipů na objevování málo známých alpských zákoutí s dětmi je oblast horního toku horské řeky Mürz. S rozlohou 22 600 ha se rozprostírá přes chráněné krajinné oblasti pohoří Veitsch, Schneealpe a Rax. Oblast sdružující obce Altenberg an der Rax, Kapellen, Neuberg an der Mürz a Mürzsteg dosahuje nadmořské výšky od 700 m až do 2007 m. Možností, kde složit hlavu s dětmi, tu je hodně. Ovšem naprostým rájem pro malé návštěvníky hor je „Kinderhotel" Appelhof (www.appelhof.at) v obci Mürzsteg, disponující vlastní „mazlící zoo", bazénem, mnoha atrakcemi včetně umělé lezecké stěny a lanového parku a především bohatým animačním programem. Hotel je také skvělým výchozím bodem pro pěší túry a putování na kole – ať už po cyklostezce „Mürztalradweg R5", či atraktivních bikových trasách. Na kole je snadno dostupný vzácný cisterciácký klášter v Neubergu, v jehož prostorách se nachází také jediná štýrská umělecká sklárna „Kaiserhof Glasmanufaktur", produkující nádherné výrobky z barevného skla. Za mírný poplatek si tu děti mohou vyfouknout i vlastní skleněnou kouli v barvách dle jejich výběru. Pro děti a mládež je určen také snadno dosažitelný naučný okruh v soutěsce Roßlochklamm, kde na mnoha zastávkách se zajímavými úkoly a hrami je znázorněn život stromu – konkrétně jedle.

www.muerzeroberland.at

www.kaiserhof-glas.at

www.stuhlecksport.at

www.wintersportmuseum.com

 

FOTOGRAFIE:


Na cyklostezce Mürztalradweg (R5), vlevo horská říčka Mürz

 


Hotel pro rodiny s dětmi - Appelhof

 


MTB trasa vedoucí ke statku Dürriegelalm

 


Falkensteinalm

 


MTB okruh vedoucí přes Falkensteialm

 


Lanový park ve Spital am Semmering

 


Všechny okruhy lanového parku jsou vybavené samoslaňovacým systémem

 


Winter! Sport! Muzeum! v Mürzzuschlagu

 


... k vidění je řada unikátních exponátů

 


... ale své místo tu má i zábava

 


Cisterciácký klášter v Neuberg an der Mürz založený již roku 1327

 


Sklárna Kaiserhof Glasmanufaktur

 


Rozeklaný vápencový masiv Veitsch

 


Soutěska Roßlochklamm

 


Jedno ze stanovišť v soutěsce pojednávající o lesních škůdcích

 

 

Údolí Palten- Liesing Erlebnistäler

Snadno a rychle přístupná (vlakem i autem přímo po dálnici) jsou tzv. zážitková údolí říček Platen a Liesing. Tento region tvoří šest malebných historických městeček: Gaishorn am See, Wald am Schoberpaß, Kalwang, Mautern a Kammern im Liesingtal. Najdete tu sice méně bikových tras, ale o to více pěších okruhů vhodných pro náročné trekaře i rodiny s dětmi. Také zde je několik ubytovacích kapacit zaměřených na rodiny s dětmi (např. Familiengasthof Maier, www.familiengasthof-maier.at) a především pak zcela unikátní zábavní centrum a ZOO "Abenteuerwelt Mautern". Zábavu pro všechny tu obstarává hned několik atrakcí na jednom kopci. Na prvním místě to je zoologická zahrada s medvědy, vlky, bizony, jaky a dalšími vzácnými i běžnými čtyřnohými obyvateli horských oblastí po celém světě. Každý den je možné zhlédnout také unikátní přehlídku dravých ptáků, kteří prolétají těsně nad hlavami přihlížejících. Vyznavači adrenalinu si tu potřebnou dávku mohou „šlehnout" na mnoha různých „pouťových" atrakcích (jsou v ceně vstupného), na bobové dráze (jedna jízda rovněž v ceně) nebo při jízdě na terénní koloběžce. Bikeři tu mají k dispozici skvělou sjezdovou trať.

www.erlebnistaeler.at

www.schoberpass.at

www.abenteuerwelt-mautern.at

 

FOTOGRAFIE:


Na cyklostezce Liesingtal Radweg

 


Pohádkový okruh vedoucí z Wald am Schoberpass

 


Túra nabízí krásný pohled do údolí Liesingtal

 


Výjezd po jedné z cest klikatících se z obce Mautern

 


Závěr údolí Reitingtal

 


Centrum městečka Mautern

 


Cyklostezka podél potoka Reitingbach je vhodná i pro děti

 


Medvěd v Abenteuerwelt Mautern

 


K oblíbeným místum v Abenteuerwelt Mautern patří i průchozí chlívky

 


Jedna z mnoha místních adrenalinových atrakcí

 


Přehlídka dravců stojí rozhodně za navštěvu - i sup "Bucky" s rozpětím křídel přes 3 m tu létá těsně nad hlavami přihlížejících!

 

Graz

Pokud jste ve Štýrsku, určitě se vyplatí udělat si alespoň jednodenní výlet do hlavního města této spolkové země. Graz, v Čechách známý též pod názvem Štýrský Hradec, je se svými 270 tis. obyvateli druhým největším městem Rakouska. Graz proslavilo především historické centrum, zařazené do seznamu památek světového dědictví UNESCO, které na tuto listinu bylo zapsáno v roce 1999, tedy o rok dříve než historické centrum Vídně. Hlavním symbolem a jakýmsi poznávacím znakem Grazu je Schlossberg – zámecký vrch s hodinovou věží a pevností, jejíž základy pocházejí již z 9. století. Graz je znám také jako město studentů, neboť na 6 univerzitách tu studuje na 50 tisíc vysokoškoláků ze všech možných koutů světa. Ve městě panuje teplé klima, které sem ze středomoří přivádí fénové proudění. Společně s místní architekturou, útulnými vinárnami, obyvateli a všudypřítomnou zelení přispívá k velmi přátelské a pohodové atmosféře města.

V bezprostředním okolí Grazu se nachází také mnoho atraktivních bikových tras. Jednou z nich je také celoročně značená trať maratonu, který startuje vždy v srpnu ve Stattegu. Na této velmi technické trati s nejvyšším vrcholem na majestátním Schöcklu (1438 m) se mimo jiné jelo i mistrovství světa v bikemaratonu.

www.graz.at

www.bike09.at

 

FOTOGRAFIE:


Náměstí v Grazu je během kulinářského festivalu zaplněné dlouhými stoly, v pozadí vrch Schlossberg se svou typickou věžičkou Uhrturm 

 


Pohled na UNESCO historické centrum Grazu ze Schlossbergu 

 


Jedna z typických úzkých uliček v Grazu 

 


Start maratonu v obci Statteg

 


Bike marathon Statteg nabízí skvělé výhledy do dáli - zejména pak z vcholu Schöckl, foto: Bikeboard.at

 

připravil: D. Polman