České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Report z kultovního polského festivalu horských filmů

Ve dnech 19.9. až 22.9.2013 se konal v lázeňském městě Landeku Zdróji již 18. ročník festivalu filmů s horolezeckou tématikou - oficiálně Przeglad filmów górskich im. Andrzeja Zawady. V polské horolezecké veřejnosti je to velmi oblíbený a navštěvovaný festival. Jeho letošní ročník se nesl ve znamení zveřejněné zprávy o příčinách tragédie při zimní výpravě na Broad Peak (zpráva pětičlenné komise polských horolezců byla zveřejněna jen několik málo dní před zahájením festivalu). Mezi pozvanými hosty byli například Denis Urubko, Simone Moro, Bernadette McDonald, Fredrik Strang, Krzysztof Wielicki, Piotr Pustelnik, Adam Bielecki a další.

Zleva: Cory Richards, Simone Moro, Denis Urubko

Jak název festivalu napovídá, mohlo by se jednat jen o horolezecké filmy. Opak je pravdou - v programu je v každém ročníku věnován prostor také jiným outdoorovým aktivitám. Rovněž nejsou promítány jen filmy, ale probíhají také besedy, výstavy apod., letos bylo také novinkou ze strany pořadatelů zřízení třetího centra festivalu, kterým se stal tzv. velký stan. Dalšími centry byly již tradiční místa a to Geovita a Kinoteatr. Pro pořadatele tohoto setkání bylo již od  prvních ročníků až do současnosti důležité právě spojení festivalu s lázeňskou částí města. Vždyť právě dlouholetý hlavní organizátor pan Zbigniew Piotrowicz byl dříve zaměstnancem lázní, v současné době je již přímo jejich ředitelem.
Z nabitého programu jsem si vybral sobotu 21. září. Jsem rád, že soutěžní filmy, které jsem si doma vybral ke zhlédnutí, byly mezi oceněnými. Konkrétně to byl film o výstupu na K2 v roce 2011 ze severní čínské strany jehož autorem a úspěšným horolezcem byl Dariusz Zaluski. Na vrcholu spolu s ním 23.8.2011 byli dva kazachští horolezci Maxut Žumajev, Vasilij Pivcov a Rakušanka Gerlinde Kaltenbrunner (ta bude hlavní hvězdou Mezinárodního festivalu alpinismu v Praze). Pro všechny tři posledně uvedené znamenalo vylezení této velehory zároveň poslední článek k uzavření tzv. Koruny Himálají (14 nejvyšších osmitisícovek). Film pod názvem "Two on K2" byl věnován partnerské dvojici G. Kaltenbrunner a Ralfa Dujmovitse - právě ten se rozhodl  finální výstup přerušit z důvodu lavinového nebezpečí a očekával svoji ženu a další členy v základním táboře. Pro české lezce, kteří plánují výstup rovněž ze severní strany by určitě bylo přínosné vidět  záběry z překonávání tzv. japonského kuloáru v nebezpečné podvrcholové části.

Gerlinde & Ralf

Druhý soutěžní film, který jsem viděl a byl rovněž mezi oceněnými byl španělský "Pura Vida". Tento film baskických autorů popisuje výstup  mezinárodní výpravy na jaře 2008 na Annapúrnu. V jejím průběhu ve výšce 7500 metrů Bask Iňaki Ochoa nemohl pro náhlé zdravotní problémy sestupovat a zůstal v posledním výškovém táboře s rumunským kolegou Horia Colibasanu. Přítelkyně Iňakiho v základním táboře okamžitě zorganizovala pomoc do které se zapojili nejen lezci ze základního tábora, ale také další, kteří již byli tou dobou v Káthmandú po skončení jejich výprav. I přes veškerou snahu takových veličin jako jsou Denis Urubko, Don Bowie, Ueli Steck, Sergej Bogomolov a již nežijící Vjačeslav Bolotov, Iňaki zemřel...
Program letošního ročníku, přehled soutěžních filmů a knižních soutěžních publikací (!) je pro zájemce na webu www.festiwalgorski.pl.

V závěru festivalu byly vyhlášeny výsledky:
- Hlavní cenu Grand Prix získal film "Two on K2" autora Dariusze Zaluského
- film nejvíce se lišící od konvence horského filmu : "Pod proud" - autor Piotr Dluzniewski
- nejlepší režisérský debut : "Rower góral i na Ural" - Dominik Szmajda
- nejlepší krátkometrážní film : "Cascada" - Anson Fogl
- nejlepší scénář : "Pura Vida" - Pablo Iraburu, Miguel Molina
- nejlepší střih : "Petzl Rock trip China" - Vladimir Cellier
- nejlepší snímky : "Solo Expedition - A Short film about Mark Wood, global explorer" - Mark Wood
- cena publika : "Rower góral i na Ural" - Dominik Szmajda
Horskou knihu roku získalo album "Korona Ziemi. Nie - poradnik zdobywcy". Autor nedávno tragicky zahynulý Artur Hajzer...

Pro zájemce o konání dalších horských festivalů v Polsku jsem našel tyto dva : XIV. Karkonoskie Dni Lajtowe v Karpaczi ve dnech 9. až 11.11.2013 a XV. Explorers festival v Lódži (6. až 10.11.2013).

Článek připravil spolupracovník časopisu lidé&HORY, Zdeněk Strnadel, který mapuje historii československých a českých himálajských expedic (viz také jeho seriál „Československé a české himalájské expedice“ ročníky 2007-2008).

Foto: archiv lidé&HORY