České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Red Bull X-Alps dokočilo rekordních 19 borců, mezi nimi i Čech Standa Mayer

V neděli 5. července odstartoval v Salcburku jeden z nejextrémnějších outdoorových závodů Red Bull X-Alps, který se koná jednou za dva roky v Alpách. Paraglidisté prolétli územím šesti evropských zemí a obletí několik významných alpských vrcholů. Účastníky kromě létání neminuly ani přesuny s padákem na zádech... Pokud bychom body na letošní trase spojili přímkou, pak by výsledná délka činila 1038 km.

 

Nejrychlejším z 32 účastníků byl opět Švýcar Christian Mayer, který vyhrál všechny 4 poslední ročníky! Trasu zvládl v čase 8 dní, 4 hodiny a 37 minut. Jako druhý do cíle již se ztrátou 18 hodin dolétl na cílové molo v Monaku Němec Sebastian Huber, třetí potom Rakušan Paul Guschlbauer.

 

Skvělé 12. místo vybojoval debutant závodu a jediný český zástupce Stanislav Mayer (26), který v roce 2013 dělal podporu na trati Michalu Krystovi. Jeho výkon ocenili soupeři i organizátoři: „Stan the man. Vždy v pohodě, tichý a přátelský kluk se nikdy nebál letět dopředu a ukázat ostatním cestu." Standovi časomíra v cíli ukázala 11 dní a 8 hodin.

 

Letošní ročník doprovázelo dobré počasí, které přispělo k rekordnímu počtu závodníků v cíli. Do časového limitu (3 dny po dosednutí vítěze) jich strastiplnou pouť ze Salcburku do Monaka dokončilo 19. Minulé ročníky to v průměru dokázalo pouze 12% účastníků, nejvíce před letoškem to bylo v roce 2013 (10 paraglidistů).

Zdroj: www.redbullxalps.com