České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ralf Dujmovits vzdal expedici na Nanga Parbatu, ve hře o zimní senzaci jsou ještě tři týmy

Přední německý himálajista Ralf Dujmovits se letos rozhodl pokusit se o průstup jedné z nejvyšších stěn světa – Diamírské stěny na Nanga Parbatu (8125 m) – navíc sólo v zimním období! Ralf Dujmovits, který letos v listopadu navštívil se svou ženou Gerlinde Kaltenbrunnerovou Mezinárodní festival alpinismu v Praze, dorazil do BC pod Nanga Parbatem 24. prosince 2013. Po aklimatizaci na Aconcaquě (6959 m), na níž strávil čtyři noci ve výšce 6000 m a dvě noci bivakoval přímo na vrcholu, se chtěl pustit ihned do sólového zdolávání Kinshoferovy cesty. Ovšem záhy zjistil, že tato cesta je plná modrého ledu. Rozhodl se tedy zkusit štěstí v Messnerově cestě. Společně s jeho podporovatelem Darkem Zaluskim dosáhl výšky 5500 m, z níž se museli vrátit kvůli špatnému počasí do BC. Při dalším výstupu přes zasněžený ledovec (2. 1. 2014) se po dalším detailním průzkumu stěny rozhodl expedici ukončit. Procházet pod masivními seraky by bylo velmi riskantní a navíc předpověď neslibuje zlepšení podmínek dříve než 9. ledna. Ralf Dujmovits tak zaznamenal 18. neúspěšný pokus o zimní prvovýstup na Nanga Parbat.

 


Malý křížek značí místo C1 (5500 m), v kroužcích obrovské ledové věže, které se mohou každou chvílí zhroutit

O prolomení zatím nezdolané horolezecké mety se pokouší další dvě expedice, které zvolily Rupálskou stěnu: Poláci a tříčlenný tým S. Moro, D. Goettler a E. Previtali. Oba týmy již pracují v Schellově cestě. Polští horolezci dokonce chtějí tento týden vyfixovat cestu do C3.

 

Na Nanga Parbat se vrátí též Daniele Nardi, který se za podpory pákistánského horského vůdce Muhammada Aliho, pokusí o sólový výstup alpským stylem přes Mummeryho pilíř. Do BC na diamírské straně hory by měl dorazit poslední týden v lednu.

 

Zdroj: AltitudePakistan