České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ralf Dujmovits: Diamírskou stěnou Nanga Parbatu v zimě a sólo!

Špičkový horolezec Ralf Dujmovits, který jako první Němec zlezl všech 14 osmitisícovek, odletěl do Pákistánu, aby se pokusil o horolezeckou senzaci. Tou není nic jiného než průstup jedné z nejvyšších stěn světa – Diamírské stěny na Nanga Parbatu (8125 m) – navíc sólo v zimním období! Ralf Dujmovits, který letos v listopadu navštívil se svou ženou Gerlinde Kaltenbrunnerovou Mezinárodní festival alpinismu v Praze, podal ve stejný měsíc žádost o permit na Nanga Parbat. Nikdo ale nevěděl, jaké jsou jeho plány – ty prozradil až v den odletu: „Nanga Parbat je pro mě i Gerlindu nejkrásnější osmitisícovkou a na otázky, na kterou z těch čtrnácti bychom se vrátili, nezávisle odpovídáme – na Nanga Parbat.“ Ralf Dujmovits stanul na vrcholu této hory v roce 2001.

alt
Raf Dujmovits s Gerlinde Kaltenbrunnerovou na Mezinárodním festivalu alpinismu v Praze , foto: Jakub Müller

Zajímavostí, že Ralf se chce vrhnout na lezení alpským stylem hned, jak dorazí do základního tábora. V posledních dnech se totiž aklimatizoval na Aconcaquě (6959 m), na níž strávil čtyři noci ve výšce 6000 m a dvě noci bivakoval přímo na vrcholu. Podle jeho slov je skvěle aklimatizovaný. Na otázky ohledně bezpečnosti jeho expedice (půl roku po teroristickém útoku v BC), odpovídá: „Jasně, že z tohoto pohledu by bylo jednodušší zvolit rupálskou stranu hory, kterou zvolily ostatní expedice. Nemyslím si, že by Taliban opakoval svůj útok. Ale je to samozřejmě napínavý příběh – budu první, kdo se tam po té hrůze objeví. Lidé žijící v tomto údolí žijí z poskytování služeb expedicím a pokud by sem horolezci přestali jezdit, byla by to pro místní expedice katastrofa. Rád bych ostatním horolezcům ukázal, že se do této oblasti mohou vydat.“


Ralf Dujmovits na vrcholu Aconcaqui, kde přečkal dvě noci

Ralf, kterého na spodních pasážích přes ledovec bude doprovázet i polský horolezec Darek Zaluski, je již na cestě z Chilasu. Ostatní dvě expedice (Poláci a tříčlenný tým S. Moro, D. Goettler a E. Previtali) zvolily pro pokus o zimní prvovýstup Nanga Parbatu Rupálskou stěnu. Polští horolezci již postavili BC i ABC a od 21. 12. pracují v cestě. Moro a spol. dorazí do Pákistánu poslední týden v prosinci.

Všem držíme palce! Brzy přineseme další zprávy.

Zdroj: www.explorersweb.com, lidé&HORY