České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Prvovýstup na Aiguille de l'Éveque

Italští alpinisté Richard Tiraboschi, Tomasso Vection a Giuseppe Vidoni si na konci ledna připsali velký úspěch, když se jim podařil prvovýstup v jižní stěně vrcholu Aiguille de l’Éveque. Tento 3263 metrů vysoký vrchol leží v severozápadní Itálii, kousek od hranice s Francií, v masivu čtyřtisícovky Grandes Jorasses (4208 metrů). 


V kuloáru. Foto Giuseppe Vidoni

Tiraboschi a Vidoni si v 1500 metrů vysoké jižní stěně Aiguille de l’Éveque spadající do údolí Val Ferret vyhlédli novou linii, která vede výrazným kuloárem. Ve dvojici začali výstup 25. ledna. Od úvodních metrů byl ale terén poměrně těžký, přesto však postupovala dvojice poměrně rychle. Po dalších 400 výškových metrech se zvýšila teplota natolik, že začal padat led a sníh. Oba lezci museli proto kvůli bezpečnosti tři hodiny čekat na místě. Nakonec se rozhodli raději pro sestup, ten se jim i přes značné objektivní nebezpečí podařilo úspěšně dokončit. 


Poheld do údolí. Foto Giuseppe Vidoni

Za další tři dny teploty opět poklesly a Tiraboschi a Vidoni se rozhodli výstup zopakovat. Tentokráte ale pozvali ještě dalšího dobrého lezce Tomasso Vectiona. Ve trojici poměrně rychle dosáhli nejvyššího vylezeného místa z minulého pokusu a bez přerušení pokračovali ve výstupu kuloárem. Po zvládnutí dalších 500 metrů se dostali na poslední ledovou římsu, která se nachází nedaleko od vrcholového hřebene. Na tomto hřebenu se rozhodli výstup ukončit. Odtud slanili dolů. Slanění však nebylo úplně jednoduché, protože museli postupně zbudovat 19 slaňovacích bodů. Vše se ale nakonec podařilo. 


Noční výstup. Foto Giuseppe Vidoni

Protože trojice při lezení nenašla ve stěně žádné vybavení a ani po návratu domů nedohledala žádné záznamy o přelezené linii, vyhlásili, že vylezli novou cestu. A to je, jak poznamenává Vidoni, v dnešní době v této oblasti velká výjimka. Svůj 1000 metrů dlouhý prvovýstup ohodnotili AI4+, M6, ED a cestu nazvali Happy Birthday. Důvod byl ten, že Tomasso Vection měl den po přelezení linie narozeniny.  S jejich závěrem souhlasí i italský horolezec a odborník na historii lezení v masivu Grandes Jorasses Luca Signorelli. Ten navíc dodal, že se v blízkosti linie Happy Birthday sice několik cest nachází, ale nový výstup trojice italských horolezců je podle něj zcela nezávislou a novou cestou. 


Nová cesta. Foto Giuseppe Vidoni

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com