České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První výstup na Mount Michael - nejodlehlejší vulkán světa

V jižní části Atlantského oceánu leží neobydlené souostroví Jižní Sandwichovy ostrovy, které patří Spojenému království a náleží do zámořského území Jižní Georgie a Jižní Sandwichovy ostrovy. Souostroví si ale také nárokuje Argentina. Najdeme zde jedenáct hlavních ostrovů, z nichž třetí největší je Saundersův ostrov s rozlohou 40 kilometrů čtverečních. 


Saundersův ostrov. Foto NASA

Právě na Saundersově ostrově najdeme vulkán Mount Michael. Vulkán je sice vysoký jen 843 metrů, ale vzhledem k odlehlosti souostroví zůstával velmi dlouho bez zaznamenaných výstupů. Navíc leží skoro na 60 stupni jižní šířky, jen asi 1600 km severně od pobřeží Antarktidy a tak je téměř neustále pokryt sněhem a ledem. Z leteckých fotografií se zdálo, že sopka skrývá lávové jezero. U většiny vulkánů láva velmi rychle tuhne, takže lávová jezera jsou velmi vzácná. Na Zemi jich je jen osm. 

Tato skutečnost zaujala tým geologů, který se rozhodl Jižní Sandwichovy ostrovy navštívit a provést prvovýstup na Mount Michael. Tým vedený britskou vulkanoložkou Emmou Nicholson vystoupil loni v listopadu jako první v historii na vrchol této sopky. Členové týmu si tak připsali zajímavý počin, když jako první lidé stáli na vrcholu jedné z nejizolovanějších hor světa. V daný okamžik jim byli nejblíže lidé na Mezinárodní kosmické stanici, která obíhá zemi ve výšce zhruba 410 kilometrů. Na povrchu Země leží nejbližší obydlená oblast na Falklandských ostrovech, ty jsou ale vzdáleny 1500 kilometrů. 


Mount Michael. Foto Renan Ozturk

Kromě odlehlosti se prvovýstupci museli vypořádat i s velmi špatným počasím. Vlhkost vzduchu zde dosahovala 90 % a rychlost větru až 100 kilometrů v hodině. Britští vulkanologové chtěli svým výstupem především prozkoumat prostředí sopky Mount Michael a zjistit, jaké zde panují podmínky. Podařilo se jim potvrdit přítomnost lávového jezera a jejich výzkum by měl pomoci k lepšímu pochopení procesů odehrávajících se na světových vulkánech.


Emma Nicholson. Foto Emma Nicholson

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com