České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První opakování nejtěžší britské cesty Rainman

Dosud nejtěžší skalní cestou, která kdy byla vylezena na území Spojeného království je linie nazvaná Rainman. Prvovýstupcem se stal v roce 2017 domácí lezec Steve McClure. Od té doby cesta čekala na zopakování. A to i přesto, že se o ni pokoušeli někteří z nejlepších lezců současnosti, včetně Adama Ondry, který ji zkoušel krátce po přelezu cesty Silence, první světové linie obtížnosti 9c.


Skály v Malhamu. Foto Guy Maddox

Druhý přelez se podařil až v letošním roce, kdy do oblasti nedaleko Malhamu v hrabství Severní Yorkshire dorazil baskický lezec Eder Lomba, který ovšem v současnosti žije v Anglii, konkrétně v Sheffieldu. Lomba má již na kontě přelezení celé řady těžkých anglických cest a to právě i v oblasti Malhamu. Na cestě Rainman, jejíž obtížnost dosahuje stupně 9b, pracoval již od podzimu loňského roku.


Eder Lomba při nacvičování. Foto Marsha Belaeva

Letos v březnu se mu konečně podařilo cestu Rainman, která propojuje nejtěžší pasáže několika dalších cest nižších obtížností, zdolat. Tvrdá práce během nacvičování cesty se tak vyplatila a to dokonce v poslední den, kdy měl Lomba možnost lézt. Jak podotkl, na další pokusy již neměl kvůli práci i dalším povinnostem čas a do cesty by se tak mohl vrátit až za několik měsíců.


Eder Lomba v cestě. Foto Marsha Beleava

„Když jsem se dostal pod stěnu, tušil jsem, že to vylezu. Když jsem se navázal, byl jsem nervózní a i po přelezení prvního úseku cesty jsem stále cítil nervozitu a dělal jsem drobné chyby. Po prvním odpočinku se ale všechno změnilo, připadal jsem si velmi silný. Ke konci cesty jsem byl velmi emocionální a roztřesený, určitě šlo o nejemotivnější dokončení projektu. Jsem velmi šťastný, že jsem jako druhý mohl vylézt cestu Rainman. Lezení je zde úžasné!“

Text: VŠ
Zdroj: ukclimbing.com