České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První letošní výstup na Mt. Everest

Šest šerpů, kteří jsou součástí velkého čínského týmu, letos jako první stanulo na vrcholu Mt. Everestu. Jejich včerejší výstup byl součástí přípravy výstupové cesty pro zbylé členy týmu, mezi které patří i geodeti, jejichž cílem je přeměřit nadmořskou výšku Everestu.


Dva ze skupinky šerpů na vrcholu Mt. Everestu, foto: Mingma G
 

K přeměření by mělo dojít v těchto dnech. První, v roce 1975, stanovilo nadmořskou výšku 8.848,13 m. Druhé, v roce 2005, skončilo s výsledkem 8.844,43m. V roce 1999 provedla další měření americká expedice s výsledkem 8.850 m, tato hodnota však není obecně přijímána. Výškový rozdíl mezi měřeními může být také ovlivněn množstvím sněhu na vrcholu. Vzhledem k tomu, že se Euroasijská a Indická tektonická deska, které vytvořily Himaláje, stále pohybují, mění se výška Everestu relativně rychle.
Čínští geodeti, kteří budou měřit výšku Everestu, budou k měření využívat čínský satelitní systém BeiDou (BDS) namísto „západního“ systému GPS. Výška i poloha vrcholu se mohla změnit i díky zemětřesení, které Nepál postihlo v roce 2015. Bude zajímavé sledovat, jaký výsledek bude zveřejněn.
K vrcholu Everestu se také vydala čínská komerční expedice, která jako jediná obdržela od čínských úřadů povolení.


Výstup na Mt. Everest, foto Xinhua

 


Výškový tábor C2 (7890 m), foto Xinhua/Zhaxi Cering

 

Zdroj: explorersweb.com
Text: OJ