České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První Češka přelezla 8c a Adam Ondra dal OS cesty 9a ...úspěšný víkend pro české lezení!

Výborná česká horolezkyně Edita Vopatová zdolala v sobotu 3. 5. ve Frankenjuře cestu Cringer (8c) z dílny legendárního Markuse Bocka (2011). Edita se po přelezu této 30 m dlouhé linie v sektoru Hängender Stein stala první českou lezkyní, která úspěšně přelezla obtížnost 8c. Gratulujeme!

Stejně tak na dálku potřásáme pravicí Adamu Ondrovi, který v neděli 4. 5. vystřihl on sight cesty Il Domani 9a ve španělské Baltzole. Je to jeho druhý OS cesty za 9a! Už dříve přelezl na OS dvě 9a – ale hned to první (na světě) shodil v obtížnosti o stupeň níž. Naopak Il Domani patří k poctivým 9a – více už Adam: „Tuto cestu jsem si na on sight šetřil hodně dlouho. Loni jsem skoro podlehl pokušení ve špatných podmínkách, ale rozhodnutí ji ještě ponechat bylo správné. Dnes šlo vše perfektně, jsem tak šťastný. Je to zcela jistě můj nejtěžší on sight!“ Cestu Il Domani 9a jako první přelezl excelentní španělský lezec Patxi Usobiaga – mimo jiné první lezec na světě, který přelezl 8c+ na on sight, několikanásobný vítěz závodů SP v lezení na obtížnost...

 
Adam v cestě Il Domani 9a

 

Adam za dva týdny zahajuje závodní sezónu – v Innsbrucku nastoupí do SP v boulderingu a poté se zúčastní i všech závodů v lezení na obtížnost. Držíme palce!

 

Zdroj: 8a.nu, Lezec.cz