České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Poslední kolo ČP v boulderingu

V sobotu 15. října se v Ostravě uskutečnilo poslední kolo letošního Českého poháru v boulderingu. A jaké to bylo?

Z původních zaregistrovaných 17 žen a 44 mužů dorazilo v sobotu ráno na Tendon Blok 15 závodnic a 33 závodníků. Na poslední chvíli se ještě rozhodla závodit domácí zkušená závodnice Saša Gendová a nemusela litovat.

Daniela Kotrbová - kvalifikace

Obě kvalifikační kola byla docela přísná, takže závodníci bojovali nejenom o každý TOP, ale i o každou zónu a do finále tak postupovali pěkně rozřazení. Z holek si s kvalifikací nejlépe poradila Peťa Růžičková, která dala všech osm bouldrů na třináct pokusů a těsně se tak dostala před Karolínu Nevělíkovou, která na přelezení stejného počtu bouldrů potřebovala patnáct pokusů. Kluci byli možná trošku překvapení, jaké bouldry  jim David Kozel s Vencou Kučírkem připravili. Pouze Martin Stráník s Honzou Chválou si sáhli na sedm TOPů, ale síly už jim nestačily na osmý boulder.

Kvalifikace

Přesně podle harmonogramu skončila kvalifikace závodu v Tendon bloku a přesně podle harmonogramu začalo i finále závodu v Avion Shopping Parku, kde se lezlo na profilech od firmy Pilka kameny a chytech a strukturách od AIXu.

Finále závodu v Avion Shopping Parku

Finalisté měli trochu ztížené podmínky jednak vzdálenou izolací a jednak chybějící rozlezovkou, ale nakonec to všichni zvládli bez nějakého většího remcání a začalo finále holek. Na první bouldru, technické protlačovačce, se holky hýbaly nejvíc a padlo tady nakonec krásných šest TOPů. Dále stavěči prověřili holčičí sílu na dvojce, schopnost skákat na trojce a držet obliny na čtyřce. Nejlépe se s finálem poprala Peťa Růžičková a se čtyřmi TOPy na devět pokusů zaslouženě vyhrála před druhou Karolínou Nevělíkovou a třetí Danielou Kotrbovou.

Finále závodu v Avion Shopping Parku

Nastala krátká pauza na přemontování chytů a mohlo začít chlapské finále. Diváci pěkně povzbuzovali a tak kluci odhazovali trička a podávali maximální výkony. I tak ale byl poznat rozdíl mezi špičkou závodního pole a zbytkem finálové dvanáctky. Na aspoň jeden TOP si sáhli jenom tři závodníci, zbytek rozřadily zóny a pokusy na ně. Celý závod těsně vyhrál Martin Stráník před Honzou Chválou o pokusy na TOPy a s třetím místem se musel smířit Ondra Nevělík.

Nejlepší ženy

Pak už zbývalo jenom vyhlásit výsledky závodu a celého Českého poháru. V Českém poháru zvítězila Peťa Růžičková před druhou Karolínou Nevělíkovou a třetí Editou Vopatovou a v mužích Martin Stráník před druhým Honzou Chválou a třetím Ondrou Nevělíkem. Všem jsme pěkně pogratulovali, zatleskali a pak už jsme se přesunuli zpátky do Tendon centra, kde se vesele pokračovalo až do rána.


Nejlepší muži

Na závěr bychom chtěli poděkovat závodníkům, co přijeli nejenom na tenhle závod, ale i na ostatní pořádané OS Boulder projekt. Dále bychom moc chtěli poděkovat všem, kdo nám tenhle rok s uskutečněním závodů pomohli, všem bouldrovkám, stavěčům, rozhodčím, fotografům, komentátorům, zvukařům, montovačům chytů i všem ostatním.

Obrovský dík patří také sponzorům The North Face, Pilka kameny, Tendon Blok, Avion Shopping Park, AIX, OCÉ a Canon, Singing Rock, Outdoor Concept, Direct Alpine, Hudy sport, Climb ON, Alpsport a mediálním sponzorům purebouldering.cz, lidé&HORY a Everest.

Tak a to je pro rok 2011 vše a příští rok zas a s větší parádou? No uvidíme..